Fuldt booket

GS24 Byg bæredygtigt

Beskrivelse

Kan du samle 3-4 mellemtrinsklasser, som vil bygge bæredygtigt i ugen, hvor vi er Grønne Sammen?

Bygge-boxen er med på bølgen og har pakket de grønneste løsninger.

Vælg mellem at bygge:

  • Insekthoteller
  • fuglehuse
  • pindsvinehoteller 

Forløbet forholder sig til temaerne klimatilpasning og menneskets samspil med naturen som en del af Grønnes Sammens tematikker og Viborg Kommunes klimaplan.

Aktiviteter

I perioden med Bygge-boxen i skolegården skal sav og hammer frem.
I bliver mødt af en faglærer den første dag i perioden. Han er behjælpelige med organiseringen samt gode tips og triks mht den forestående opgave.

Det er muligt at have Bygge-boxen stående en uge, og I kan vælge materialer for op til 4000 kr i Bygge-Boxen.

Herunder kan I se hvilke priser de forskellige aktiviteter udgør:

  • insekthoteller til ca. 100 kr/stk
  • fuglehuse til 50 kr/hus
  • pindsvinehoteller til ca. 150 kr/ stk. - faglæreren kommer med byggevejledningen

Faglæren fra Mercantec vil være med i skolegården i 3 dage (mandag-onsdag), så det er muligt at få løbende vejledning til de 3 grønne løsninger.

Bygge-boxen pakkes sammen fredag morgen, så den er klar til en ny skole ugen efter.

Forberedelse

Der er beskrevet forberedelse under forløbet insekthoteller og fuglehuse - se under 'undervisningsmaterialer'.

Ellers er den generelle forberedesle at undervise i, hvorfor det er godt at bygge disse tre projekter i forhold til bæredygtighed og verdensmålene. Hvad gør det ved den naturlige balance, at vores haver og grønne områder er indbydende for insekter, fulge og pindsvin?

Den praktiske forberedelse laves i samarbejde med Mercantec.
Når I har booket Bygge-boxen, vil I blive kontaktet af faglæreren, så I kan aftale placering af skibscontaineren, hvilke klasser der vil benytte sig af Bygge-boxen (mindst 2-3 klasser), og hvad I vil bygge.

Mercantec tager kontakt til de tilmedlte skoler efter bookingsperioden.

Brug 20 råd til en grønnere hverdag fra Viborg Kommunes klimaplan som afsæt til samtale om og/eller arbejde med de temaer, der er relevante for forløbet.

Efterbehandling

Opsætning af fuglekasserne, insekthoteller og pindsvinehuse kan indgå som efterbehandling. Undersøg gerne, hvorledes de placeres bedst.
Når I er færdige, kan I evt. invitere forældre til at se jeres fine bud på balance i naturen.

For at skabe bedst mulig sammenhæng mellem dette forløb og elevernes læring i klasselokalet, er det en god idé at koble forløbet til et emne, I arbejder med før og efter.
Find inspiration til forskellige vinkler på temaerne klimetilpasning og menneskets samspil med naturen under ’undervisningsmateriale’, hvor der bl.a. er linket til relevante forløb på Gyldendals portaler.

 

Formål

Formålet med dette forløb er, at eleverne igennem mødet med den erhvervsfaglige undervisning oplever, at det er interessant at bygge og skabe.
I forløbet lærer eleverne at anvende instruktionslæsning i form af brugervejledninger, og der arbejdes med geometriske figurer, længder, antal og mål i matematik.

Eksempler fra Fælles Mål:

Natur/teknologi, efter 4. klasse - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'undersøgelse', hvor eleven kan gennemføre enkle undersøgelser på baggrund af egne forventninger. Med særligt fokus på 'teknologi og ressourcer'.

Natur/teknologi, efter 6. klasse - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'undersøgelse', hvor eleven kan designe undersøgelser på baggrund af begyndende hypotesedannelse. Med særligt fokus på 'teknologi og ressourcer'.

Matematik, efter 3. klasse -  Der arbejdes med kompetencerområdet 'geometri og måling', hvor eleven kan anvende geometriske begreber og måle. Med særligt fokus på 'geometrisk tegning'.

Matematik, efter 6. klasse -  Der arbejdes med kompetencerområdet 'geometri og måling', hvor eleven kan anvende geometriske metoder og beregne enkle mål.. Med særligt fokus på 'geometrisk tegning'.

Håndværk og design - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'håndværk - materialer', hvor eleven kan forarbejde materialer i forhold til produktets form, funktion og udtryk.

Sted

I skolegården eller i nærheden af jeres håndværk/design-lokale.

Undervisningsmateriale

PRIMÆRT materiale
Vejledning - insekthotel

PRIMÆRT materiale
Vejledning - fuglehus

Tilmelding

Kontakt formidler, Jan Appelby Agerkvist (underviser i Bygge & Anlæg), hvis der er spørgsmål vedrørende forløbet.
Book forløbet nederst på siden i tilmeldingsmodulet. Én booking svare til én skole og dermed ca.3 klasser

 

Tlf.nr. 91 17 17 19
Tilmeldingsfrist
19.06.2024
Tilmelding