Læselyst
I Viborg Kommune er der stort fokus på det fælles ansvar for at udvikle alle børns læseglæde.
På denne side findes en lang række inspirationsmaterialer, som du kan bruge, hvis du ønsker at arbejde med læselyst og gode læseoplevelser.
Du finder alt fra generel information om læselyst til den nyeste forskning på området samt konkrete idéer og gode fif til at udvikle og fastholde læselyst i hele barnets liv.
Praksisnær viden om læsning og læselyst fra nationale videnscentre
På nedenstående link finder du teoretisk viden, undersøgelser, artikler og praksisnær viden om læsning og læselyst udgivet af forskellige nationale videnscentre.
Nationalt Videncenter for Læsning
På Nationalt Videncenter for Læsning findes et vidensunivers specifikt om læselyst, hvor du kan blive klogere på læselyst-begrebet og læse om den nyeste viden på området. Du finder også her en lang række inspirationsmaterialer og bud på, hvordan man kan arbejde med læselyst i skolen.
Viden om literacy
Nationalt Videncenter for Læsning udgiver flere gange om året tidsskriftet ’Viden om Literacy’ med inspirerende artikler om forskellige emner. I deres temanummer fra maj 2022 er emnet læselyst. Her kan du bl.a. læse artikler om hvad læselyst er, hvorfor den er vigtig, og hvordan den kan fremmes.
Læsevaneundersøgelsen ’Børn og unges læsning 2021
I juni 2022 udkom resultaterne af den nyeste læsevaneundersøgelse om børn og unges læsning udarbejdet af Center for Anvendt Læseforskning og Tænketanken Fremtidens Biblioteker.
Undersøgelsen viser, at børn og unges læselyst falder gradvist med alderen, og at der er et stort behov for at arbejde med at understøtte elevernes læsekultur og skabe rammer for gode meningsfulde læseoplevelser i skolen og hjemme.
Læselyst på EMU, Danmarks læringsportal
På EMU kan du finde viden og konkrete forslag til aktiviteter, der understøtter elevernes læselyst gennem faglig læsning, fritidslæsning og forældrenes læsning med deres børn. Der er inspirationsmaterialer under følgende tre overskrifter:
Bookbites
Alle elever i 3.-9.klasse på Viborg Kommunes folkeskoler har adgang til det digitale læsebibliotek Bookbites, hvor der er mange titler både som e-bøger, som lydbøger og som læs- og lytbøger, der kan bruges både til fritidslæsning og i undervisningen. Eleverne har også adgang derhjemme, og de kan bruge læse-skriveværktøj til oplæsning.
På Bookbites kan du løbende finde inspiration til motiverende læseaktiviteter, konkurrencer, indsatser i klassen, temaforløb og boglister. Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet
Inspiration til undervisningen
På Bookbites finder du læseaktiviteter og værktøjer til undervisningen, undervisningsforløb, boginspiration og ugens bid under fanen til undervisningen
Artikler og erfaringer om brug af Bookbites
Gå på opdagelse i artikler og historier om læselyst, læseindsatser, læsekontrakt, læsestrategier, læsebånd, hjælpeværktøjer og gode råd til, hvordan du kan skabe gode rammer for et fælleskab om læsning i klassen.
Du finder også anbefalinger til gode bøger, tips til læsning i BookBites og meget andet.
Nyhedsbrev fra Bookbites
Inspiration og viden læselyst - direkte i din indbakke.
Husk at tilmelde dig nyhedsbrevet. Her får du lækre læseforløb, unikke undervisningsmaterialer, motiverende konkurrencer, spændende blogindlæg, info om nye titler og meget andet, læseindsatser, læsekontrakt, læsestrategier, læsebånd, hjælpeværktøjer og gode råd til, hvordan du kan skabe gode rammer for et fælleskab om læsning i klassen.
Litterære oplevelser og fællesskaber
Via tilskud fra Slots-og kulturstyrelsen har tre skoler i Viborg kommune arbejdet med litterære oplevelser og fællesskaber.
Projekterne har særligt haft fokus på, at litteratur kan åbne en verden af underholdning, viden, dannelse og styrke evnen til koncentration og fordybelse. Der har derudover været fokus på, hvordan PLC skal understøtte lærere og pædagogers arbejde med elevernes læreprocesser, vejlede om kulturtilbud, litteratur og læsning, herunder også bøger til elevernes fritidslæsning, så projektet øger børnenes læsning også efter projekts afslutning
De tre deltagende skoler har alle arbejdet under samme overskrift: Litterære oplevelser og fællesskaber, men har hvert sit undersøgelsesfelt med fokus på at sikre læselyst fremadrettet.
Som en del af afraporteringen har hver skole udarbejdet en prototype på deres vigtigste fund. Prototype er en metode, hvor vi fastholder det der virker, så vi selv kan blive ved med at gøre det, og så vi kan dele det med andre.
Prototype Vestre inddragelse af familier med flersproglig baggrund
Vestre skole
Skolen har mange familier med flersproglig baggrund. Skolen oplever udfordringer med at knytte familiernes ressourcer sammen med de rammer og tilbud, som skolen og nærområdet tilbyder i relation til at udvikle læselyst. Projektet har et fokus på familien fremfor på barnet.
Prototype Bjerringbro litteraturfestival
Bjerringbro skole
Skolen ønsker at øge elevernes interesse for og glæde ved litteratur og kultur i et bredere perspektiv. Skolen ønsker at afholde litteraturfestival, hvor eleverne på hele skolen arbejder med litteratur på mange forskellige måder. Dette skal fx være gennem workshops, der efterlader skolen og personalet med nye måde at åbne litteraturen på.
Prototype Houlkærskole udvikling PLC af skolernes
Houlkær skole
Skolen oplever, at elevernes udlån falder væsentligt hos de ældste elever. Skolen ønsker at udvikle skolens PLC som omdrejningspunkt for virtualisering af læselyst. Her undersøges forskellige tilgange til at udvikle elevernes læseglæde samtidig med, at der udvikles metoder og vejledningstilgange for PLC´s arbejde med samme fokus.
Den vigtige læsestund
Den vigtige læsestund
Biblioteket og Viborg B&U har lavet animationsfilmen " Den vigtige læsestund", der kan bruges sammen med forældre for at inspirere til hjemmets fokus på at læse.
Forældrene spiller en vigtig rolle, når barnet skal finde glæden ved at læse og lære at læse.
Den lille film ”Den vigtige læsestund” giver en række enkle greb, som I nemt kan bruge – også i en travl hverdag. Det handler om at skabe gode traditioner og vælge nogle greb, der passer til de enkelte familier
Handout til forældre
Handout til forældre
Animationsfilmen ’Den vigtige læsestund’ har til formål at inspirere forældre til at understøtte deres barns
læseglæde. Filmen er særligt relevant for forældre til børn i alderen 5-9 år.
Vejledning til fagprofessionelle
Inspiration og viden om læselyst fra folkebiblioteket
Viborg Bibliotekerne er en vigtig medspiller i forhold til at understøtte læselyst hos børn og deres familier
Nedenfor finder du link til folkebibliotekets digitale læseportalen eReolen Go, der kan bruges til fritidslæsning via lånenummer.
Derudover er der inpiration, viden og ideer fra danske folkebibliotekers læseindsatser.
eReolen Go
Bibliotekernes ebøger og lydbøger for børn. Her finder du børnenes bogtips, massevis af gode boganbefalinger og læsetips.Husk at tilmelde dig eReolen Go´s nyhedsbrev
Lyst til læsebånd
I et nationalt projekt har Viborg Bibliotekerne og Møldrup skole haft samarbejde om at styrke læsebånd. Produktet blev en håndbog, som indeholder anbefalinger og konkrete koncepter, der kan bruges til at styrke skolernes læsebånd med det mål for øje at styrke børns læseglæde.
Bibliotekernes læsespor
På Biblioternes læsespor finder du masser af inspiration og ideer til at styrke læseglæden hos børn og unge i alderen 6-16 år.Her kan du inspireres af spændende idéer, som du kan bruge i den daglige undervisning, f.eks. ’Book-Bento’, ’Booktasting’ og ’Læs med tju-hej’. På hjemmesiden finder du også en masse viden om børn og unges læselyst og læsevaner. Forældre kan også finde inspiration.