Nyhed

Lad klassen blive adopteret-Praksisfaglighed

Beskrivelse

Ønsker du at tage din matematik- og natur/teknologiundervisning til Michelin-niveau ved at krydre med en ORDENTLIG sjat praksisfaglighed og et godt drys 'uddannelse og job'?

Så kommer her opskriften:

1. Besøg i virksomheden: Eleverne kommer på besøg i en lokal entreprenørvirksomhed, hvor de får et indblik i dens medarbejderes daglige virke med og uden maskiner.

2. Besøg på skolen: Virksomheden og en underviser fra Mercantec kommer på besøg på elevernes skole, hvor vi bl.a. skal se på de lokale belægninger, kantsten, kloaker mm.

3. Besøg på Mercantec: Slutteligt vil der være et besøg på Mercantec, hvor vores dygtige faglærere står klar til at lade eleverne prøve kræfter med rør- og anlægsarbejdet. 

Forløbet forholder sig til fagene matematik og natur/teknologi.
Eleverne kommer til at arbejde med matematisk opgaveløsning om vægtfylde og rumfang (afhængigt af årgang/fælles mål), samt hældningsgrader i praksis, når de skal konstruere en vandbane af kloakrør.
Indenfor natur/teknologi lærer eleverne om spildevand og om, hvad der bl.a. kræves for at håndtere dette. Endvidere får de mulighed for at opleve de kemiske processer, som er i spil, når man arbejder med cement og beton. De får deres støbte "værker" med hjem.

Aktiviteter

Forløbet giver en introduktion til byggeindustrien, og hvordan man arbejder dér.

Eleverne får øjnene op for, at de ting vi tager for givet i hverdagen, er skabt af mennesker i entreprenørfaget med matematik som redskab.

Forberedelse

Brug gerne 2-3 lektioner til at forberede besøget. Her vil det være en fordel at se de tre videoer, som findes som PRIMÆRT materiale under 'undervisningsmateriale'.

I kan desuden arbejde med forsyning og spildevand i natur/teknologi, både før og efter forløbet.

For at skabe bedst mulig sammenhæng mellem den fagfaglige læring i klasselokalet og praksisfagligheden i dette forløb, er det en god idé at koble forløbet til et relevant emne.
Find inspiration under ’undervisningsmateriale’, hvor der bl.a. er linket til relevante forløb på Gyldendals portaler.

 

Efterbehandling

De støbte ting skal hærde i 3-4 dage derhjemme. Herefter kan formene fjernes med hjælp fra en voksen.

Drøft desuden på klassen (evt. først i grupper):

  • Hvad overraskede jer mest under forløbet? Nævn tre ting. 
  • Hvilke faglige emner eller fag på virksomheden kunne I genkende fra skolen? (foruden de konkrete, I arbejdede med undervejs)

Afslut forløbet med opsamling og evaluering på, hvad det gør ved læring i klasselokalet, når den kobles til virkelighed.

Formål

Formålet med forløbet er, at give eleverne en smagsprøve på struktørfaget, hvor de skal bruge deres kompetencer indenfor matematik og natur/teknologi.
Her skabes en interesse for håndværksfagene og det faktum, at man kan tage en teknisk videregående uddannelse.

Eksempler fra Fælles mål:

Matematik - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'geometri og måling', hvor eleven kan anvende geometriske metoder og beregne enkle mål. Med særligt fokus på 'geometriske egenskaber og sammenhænge' og 'geometrisk tegning'.

Natur/teknologi, efter 4. klasser - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'modellering', hvor eleven kan anvende modeller med stigende abstraktionsgrad. Med særligt fokus på 'teknologi og ressourcer'.

Natur/teknologi, efter 6. klasser - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'modellering', hvor eleven kan designe enkle modeller. Med særligt fokus på 'teknologi og ressourcer'.

Undervisningsmateriale

SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.

SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.

SEKUNDÆRT materiale

SEKUNDÆRT materiale

SEKUNDÆRT materiale

Tilmelding

Løbende tilmelding ved direkte kontakt til uddannelsesleder på Bygge & Anlæg: Kristine Lund

Tlf.nr. 2544 9200