Gratis

Høns og æg

Beskrivelse

Høns, æg og fjer. En dag med gok og løjer.

Aktiviteter

Vi begynder dagen med at se på hønsene i hønsegården. Hvad er hønen for et dyr? Vi snakker om fjer, næb, fødder mm. Hvad spiser de? Vi prøver at give hønsene forskellige planter og regnorme, som vi kan finde lige omkring hønsegården. Hvorfor er hønsene lukket inde om natten? Vi snakker om fjender og det, at dyrene æder hinanden. Hvad fik børnene til aftensmad i går? Måske nogle af dem spiste kylling.

Vi hjælper hinanden med at fodre og samle æg. Et af æggene slår vi ud og ser på indholdet. Vi eksperimenterer med, hvor stærk æggeskallen er. Om foråret er der forhåbentligt kyllinger.

Undervejs synger vi ”Poul sine høns” og hører historien om ”Den lille røde høne" ("Hønen og kornet") eller fablen om ”Kyllerylle”.

Forberedelse

Inden besøget kan I fx have læst billedbøger om høns, fx Den lille røde høne (Hønen og kornet). Snak med børnene om høns, om at de er levende dyr, om æg, og om at vi mennesker spiser æg og kylling.

En god dag på Naturskolen

Efterbehandling

Hjemme i institutionen er det oplagt, at børnene tegner høns. At I smager forskellige retter med kylling og æg. Det kan anbefales at have et lille hønsehold i institutionen. Naturvejlederen hjælper gerne med råd om pasning og love og regler.

At holde høns i institutionen er en fremragende indgangsvinkel mod en større grad af bæredygtig livsstil. Vejen fra "jord til bord" bliver meget kort og tydelig for børnene. Børnene lærer, at vi i en vis udstrækning selv kan passe det, vi spiser. De ser, at madspild kan undgåes ved, at hønsene spiser rester fra køkkenet eller frokostbordet. De kan være med til at muge ud i hønsehuset og bruge hønsemøget som gødning i institutionens plantekasser.

Formål

At give børnene oplevelser med pasning af høns.
At gøre børnene fortrolige med levende dyr og give dem indsigt i, hvor æg og kød kommer fra.
At børnene drager omsorg for levende dyr.
At inspirere institutioner til at anskaffe høns.

Sted
Naturskolen i Undallslund
Kapt. Undalls vej 1
8800 Viborg
Inspirationsmateriale