Langt de fleste virksomhedsejere i Viborg Kommune ønsker at være behjælpelige over for folkeskolerne.
Hvad enten der er behov for gæster fra erhvervslivet i undervisningen eksempelvis som del af emneuge eller rundvisning på en nærliggende virksomhed, så er der som regel stor velvilje blandt Viborgs lokale erhvervsdrivende.
Derfor kan det være meningsfyldt at etablere et lokalt erhvervsnetværk i tilknytning til jeres skole. På den måde er kontakten løbene og hjælpen tæt på, når der opstår et behov for at arbejde praksisfagligt eller konkret med en opgave.
Rejseholdet har gode erfaringer med at etablere et lokalt erhvervsnetværk, og vi kan hjælpe jeres skole, med at opstarte jeres eget netværk.
Hvis jeres skolen ønsker sig sit eget erhvervsnetværk, kan det nogle gange føles lidt uvant og overvældende at gribe etableringen an. Her kommer rejseholdets ekspertise til sin ret.
Rejseholdet består bl.a. af medarbejdere fra Jobcenterets Virksomhedsservice, der har et stort virksomhedsnetværk og masser af erfaring med at etablere og vedligeholde netop netværk.
Flere skoler har allere kontaktet rejseholdet for at få etableret den indledende kontakt til relevante samarbejdspartnere. Derefter inviteres der typisk til et dialogmøde, hvor skole og virksomheder forventningsafstemmer:
- Hvad er behovet?
- Hvad tilbydes?
- Hvilke rammer arbejder vi indenfor?
En repræsentant fra rejseholdet deltager oftest i et sådan møde, for at sikre at der indgås en aftale, inden partnerne går hver til sit.
Herefter er det skolens eget ansvar at vedligeholde netværket af lokale virksomheder, der skal understøtte skolens arbejde, men det behøver ikke være svært – evt. med råd og vejledning fra Rejseholdet KLC Viborg.
Der kræves ingen særlig forberedelse forud for kontakten til rejseholdet.
Det er dog vigtigt at gøre sig bevidst, om der er på forhånd er udvalgte virksomheder, som skolen ønsker at indgå et samarbejde med, eller om der er særlige behov, som skolen ønsker et erhvervsnetværks hjælp til.
I al eksternt samarbejde kræver en grad af opfølgning - særligt med det private erhvervsliv.
Der skal derfor beregnes en rum tid til at pleje sit erhvervsnetværk, lave evalueringer på praktikker og håndtere henvendelser fra sit lokale erhvervsliv.
Dernæst er det vigtigt at følge op på den enkelte virksomheds oplevelse af samarbejdets udbytte. Bliver de mødt i deres forventninger og krav, eller skal der løbende forventningsjusteres?
Erhvervsnetværket kan danne grundlag for at imødekommer forløbet de nationale målsætninger om, at 90% af de unge skal være tilknyttet eller have færdiggjort en ungdomsuddannelse, inden de er fyldt 25 år, og de sidste 10% skal have en tilknytning til arbejdsmarkedet. Herudover stiles der mod, at 30% af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse.
For at støtte skolerne på vejen mod disse mål har Viborg Kommune etableret Rejseholdet, som et samarbejde mellem Børn & Unge og beskæftigelsesområdet.
Tak kontakt til Christian Reslow for at høre nærmere og/eller aftale mere konkret.