Nyhed

Grafik, design og trykmetoder - Nørhaven

Beskrivelse

Hvilke former for trykmetoder og maskiner bruges, når et trykkeri skal trykke magasiner, plakater, bøger eller T-shirts i Danmark? Og hvordan blandes de rigtige farver så de matcher kundens behov?
Det bliver eleverne klogere på i undervisningsforløbet grafik, design og trykmetoder for 5.-7. klasse i billedkunst.

I undervisningsforløbet skal eleverne først lave briktryk, hvor de lærer om lag-på-lag tryk og blanding af farver. Herefter skal eleverne besøge Nørhaven, der arbejder med tryk og kan gøre eleverne klogere på, hvordan forskellige maskiner og trykmetoder bliver anvendt, når der trykkes bøger.

Slutteligt skal eleverne, med udgangspunkt i virksomhedsbesøget, arbejde med linoleumstryk. Her skal eleverne udtrykke sig grafisk og hente inspiration til deres linoleumstryk fra Nørhavens grafiske udtryk.

Aktiviteter

Som en del af forløbet skal klassen på besøg hos et trykkeri, hvor de bl.a. skal høre om:

  • forskellige tryksager, som trykkeriet bruger
  • deres trykteknikker
  • hvilke grafiske metoder de anvender.

Briktrykket, som eleverne har lavet, minder meget om offsettryk, som eleverne kommer til at se på besøget. Selvom det er to forskellige grafiske metoder, er det fælles for dem, at der trykkes lag på lag, og at der dermed opstår forskellige mønstre, farver og figurer. Præcision er vigtigt, når man arbejder med tryk, da blot én millimeters forskydning kan gøre, at et trykkeri fx trykker en masse plakater helt skævt. Det samme vil eleverne opleve, når de trykker deres briktryk og linoleumstryk på skolen.

Hvis det er aftalt med trykkeriet, kan eleverne medbringe deres egne briktryk, som virksomhedsrepræsentanten giver feedback på.
Virksomhedsrepræsentanten viser eleverne et fejltryk og giver eleverne tips og tricks til, hvordan de kan komme bedst i mål med deres linoleumstryk hjemme på skolen.

Forberedelse

Undervisningsforløbet starter hjemme på skolen. Her er der lagt op til, at eleverne på skolen arbejder med: 

  • De tre grafiske metoder
  • Farvelære
  • Briktryk
  • Grafiknet
  • Laver deres eget briktryk

Undervisningsforløbet fortsætter med et besøg hos Nørhaven og afsluttes med undervisning hjemme på skolen.

Det giver eleverne et hands-on indtryk af, hvordan det, de lærer i klassen, hver dag bruges i verden omkring os.

Forløbet er udviklet, så det opfylder Fælles Mål for billedkunst og samt uddannelse og job.

Efterbehandling

Som afslutning på forløbet skal eleverne, med inspiration fra Nørhavens logo, lave linoleumstryk. Hvis I har lyst, kan I sende de færdige linoleumstryk til trykkeriet.

Formål

Omdrejningspunktet for undervisningsforløbet er grafik, design og trykmetoder.
Eleverne vil gennem en undersøgende og eksperimenterende tilgang stifte bekendtskab med grafiske metoder, forskellige trykteknikker og farvelære.
Besøget hos Nørhaven vil også gerne eleverne klogere på, hvordan et trykkeri anvender de forskellige grafiske metoder og trykteknikker i praksis - og høre om fordele og ulemper ved de forskellige teknikker. 
 

Eksempler fra Fælles Mål:

Billedkunst, efter 6. klasse
-
Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'billedfremstilling', hvor eleven kan eksperimentere med og udtrykke sig i billeder med vægt på tematisering.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'billedanalyse', hvor eleven kan analysere og vurdere billeders anvendelse inden for forskellige kultur- og fagområder.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'billedkommunikation', hvor eleven kan kommunikere gennem billeder.

Billedkunst, som valgfag
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'billedfremstilling', hvor eleven kan eksperimentere med udtryksformer, teknikker og materialer med vægt på tematisering.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'billedanalyse', hvor eleven kan analysere billeder fra forskellige tidsperioder, kulturer og medier med vægt på nutidige billedudtryk.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'billedkommunikation', hvor eleven kan formidle egne projekter med visuelle udtryk.

Sted
Nørhaven
Agerlandsvej 3
8800 Viborg
Undervisningsmateriale

PRIMÆRT materiale
Elevark og lærervejledning kan findes her:

Tilmelding

Kontakt Nørhaven for at aftale besøg her

Eller skriv til Bettina Andersen fra Åben Virksomhed:
bea [at] da [dot] dk