Gratis

Bostøtte - diagnose og psykisk sygdom

Beskrivelse

Viborg Kommunes Bostøtte (psykistri) støtter og vejleder borgere over 18 år med psykiske og sociale problemstillinger.

Dette forløb har fokus på diagnoser og psykisk sygdom, og eleverne møder fagpersoner og evt. psykisk sårbar ung tilknyttet Viborg Kommunes Bostøtte (psykiatri) - på jeres skole eller i ét af Bostøttens lokaler efter aftale.

Undervejs i forløbet får eleverne svar på en række spørgsmål om diagnoser og psykisk sygdom:
- Hvad er de typiske symptomer på en depression?
- Hvornår er der tale om selvskade?
- Hvordan føles det at leve med angst? 

Som en del af forløbet kommer eleverne også til at skrive en (fiktiv) personlig beretning fra en ung med diagnose/psykisk sygdom.

Det konkrete indhold og organiseringen af mødet med Viborg Kommunes Bostøtte bygger på en lokal aftale, som indgåes mellem Gitte og den tilmeldte skole.

Forløbet kan tænkes tværfagligt og berører området indenfor Fælles Mål i fagene: Dansk, samfundsfag samt uddannelse og job.

Aktiviteter

Eleverne kommer til at:
- dykke ned i forskellige diagnoser og symptomer
- møde fagpersoner og evt. psykisk sårbar ung tilknyttet Viborg Kommunes Bostøtte (psykiatri) - på jeres skole eller i ét af Bostøttens lokaler efter aftale.
   Det konkrete indhold og organiseringen af mødet med Viborg Kommunes Bostøtte bygger på en lokal aftale, som indgåes mellem Gitte og den tilmeldte skole.
- arbejde danskfagligt med genren personligberetning

Forløbets 'forberedelse' og 'efterbehandling' forestås af klassens egne lærer(e) ud fra beskrevne plan og materiale - begge kan justeres i forhold til klassens behov og forudsætninger.

Forberedelse
  1. Aktivér elevernes forforståelse for diagnoser og psykisk sygdom. Lad f.eks. eleverne fylde tavlen med navne på diagnoser. Inddrag gerne fordomme omkring diagnoser og psykisk sygdom.
  2. Læs introtekst og grafer på Psykiatrifondens temaside om 'Børn og unge med psykisk sygdom' og lad derefter eleverne søge flere informationer om diagnoser og psykisk sygdom.
  3. Herefter arbejder eleverne i grupper med hver deres diagnose (evt. valgt fra Sinds, Psykiatrifindens eller Bedre Psykiatris hjemmeside) og fremlægge for hinanden.
  4. Læs den korte introduktion og se videoen om Viborg Kommunes Bostøtte (psykiatri) på hjemmesiden og formulér spørgsmål til bostedets fagpersoner.

Ønskes en udvidet forberedelse, kan man benytte følgende aktiviteter:

  • Undersøg, hvad ordene 'stigmatisering' og 'tabu' betyder, og diskutér hvilken stigmatisering, der ses i samfundet, i skolen og hos eleverne selv.
  • Læs portrætterne fra Kristligt Dagblads om to unge med hhv. spiseforstyrelse og psykisk sygdom - brug evt. redskaber fra Gyldendals forløb om fortællende journalistik.

Se links til alt ovenstående findes under 'undervisningsmateriale'.

Efterbehandling
  1. Tal på klassen om mødet med Viborg Kommunes Bostøtte (psykiatri). Hvad overraskede? Fik I svar på jeres spørgsmål?
  2. Læs én eller fleres personlige fortællinger på Psykiatrifondens hjemmeside og tal om genren.
  3. Herefter vælger eleverne (alene eller i par) en diagnose/psykisk sigdom, og skriver herefter en personlig fortælling fra et fiktiv ungt menneske. 
  4. Lad gerne eleverne læse fortællingerne højt for hinanden og lad som som respons drøfte, om de kunne genkende den valgte diagnose/psykisk sygdom.

Ønskes en udvidet efterbehandling, kan man benytte følgende aktiviteter:

  • Eleverne debatterer de fordomme, de selv nævnte i forberedelsen. Hvilke fordomme holder stik, og hvilke er blevet gjort til skamme efter mødet med Viborg Kommunes Bostøtte (psykiatri)?
  • Omdan de personlige fortællinger på Psykiatrifondens hjemmeside til brevkassespørgsmål, send dem videre til andre klasssekammerater, der besvarer brevkassespørgsmålene.

Se links til alt ovenstående findes under 'undervisningsmateriale'.

Formål

Formålet med forløbet er, at:
- øge unges viden om diagnoser og psykisk sygdom.
- skabe større åbenhed om diagnoser og psykisk sygdom.
- se, hvilke muligheder Viborg Kommune har for at hjælpe unge, der er udfordret af diagnoser og psykisk sygdom.
 

Eksempler fra Fælles Mål:

Dansk
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'fremstilling', hvor eleven kan udtrykke sig forståeligt, klart og varieret i skrift, tale, lyd og billede i en form, der passer til genre og situation. Med særligt forkus på 'fremstilling'.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'kommunikation', hvor eleven kan deltage reflekteret i kommunikation i komplekse formelle og sociale situationer. Med særligt forkus på 'dialog'.

Samfundsfag - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'sociale og kulturelle forhold', hvor eleven kan tage stilling til og handle i forhold til sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger. Med særligt fokus på 'socialisering'.

Uddannelse og job - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'fra uddannelse til job', hvor eleven kan vurdere sammenhænge mellem uddannelser og erhvervs- og jobmuligheder.

Sted

Mødet kan foregå på jeres skole eller i ét af Viborg Kommunes Bostøttes lokaler. 
Mødestedet planlægges i samarbejde med afdelingsleder Gitte R. Skaarup.

Tilmelding

Tilmelding til forløbet sker ved direkte kontakt til afdelingsleder Annette Ravn Sørensen.

Tlf.nr. 51 44 84 62