Book online

GS24 Forbrug og fødevarer med Bilka

Beskrivelse

Besøg virksomheden Bilka og lær, hvordan butikken arbejder med den grønne omstilling.

Bilka arbejder målrettet med den grønne opstilling, og det er ikke bare ét sted, der sættes ind. Det, vi spiser og drikker, har stor betydning for klimaet, og mindre madspild samt mere planterig kost er nogle af de vigtigste elementer i omstillingen af verdens fødevaresystem.

Anprisningsmærker som Økologi, FairTrade, Svanemærket mf. hjælper forbrugeren med at synliggøre, så det aktive valg gøres lettere.
Ydermere arbejder Bilka også med selv at reducere (CO2-)forbruget ved hjælp af varmepumper, låg på kølerne, solceller på taget, affaldssortering mm. 

Forløbet forholder sig til temaerne forbrug, fødevarer og erhvervsliv som en del af Grønne Sammens tematikker og Viborg Kommunes klimaplan.

Aktiviteter

Besøget i Bilka kommer til at foregå ud fra nedenstående program:

Velkomst og introduktion til Bilka

Forbrug og fødevarer i Bilka
Eleverne skal i grupper tage billeder rundt om i butikken, der fortæller om, hvad de synes er kendetegnene for Bilkas arbejde med forbrug, fødevarer og den grønne omstilling. Billederne kommer til at indgår i en collage som hænges op i bistro.
Eleverne kommer til at gå rundt i butikken sammen med en medarbejder, der hjælper med at udvælge den perfekte case og billeder, ud fra hvad eleverne gerne vil sætte fokus på. 

Opsamling på dagen
Billederne kommer til at hænge som en collage i bistroen, og dagens vinder kåres. 

Dagen slutter med kort gennemgang af ungdomsjob i Bilka.

Forberedelse

Inden besøget skal eleverne have undersøgt, hvad Bilka gør for bæredygtighed på: www.bilka.dk og www.sallinggroup.com, og have arbejdet med bæredygtighed ud fra nogle af følgende emner:

- affaldssortering
- sundhed (f.eks. kødfri dag, spis frugt og grønt mfl. )
- returpant
- madspild
- anprisningsmærker fx. Økologi, Fair Trade, Svanemærket, Parfumefri mf.
- reduktion af CO2 i butikken fx. varmepumpe, låg på kølere, solceller på taget mf.
- reduktion af emballage på produkterne
- dansk producerede varer
 

Tilladelse:
Vi vil meget gerne have lov til at tage billeder under forløbet. Billederne vil ikke fokusere på den enkelte elev, men på selve processen og interaktioner osv. Derfor beder vi underviserne om at indsamle fototilladelser fra forældre på forhånd eller på anden vis dokumentere, hvilke elever der må indgå som en del af fotomaterialer til anvendelse på f.eks. hjemmeside eller LinkedIn.
 

Brug desuden 20 råd til en grønnere hverdag fra Viborg Kommunes klimaplan som afsæt til samtale om og/eller arbejde med de temaer, der er relevante for forløbet.

Tænk desuden i muligheder for grøn transport: Vælg gerne cyklen, gå eller tag offentlig transport hvor, billetterne også refunderes.

Efterbehandling

Der kan arbejdes videre med emnerne, ligesom der også kan arbejdes med opsamling af hvad lærte vi af besøget. 

For at skabe bedst mulig sammenhæng mellem dette forløb og elevernes læring i klasselokalet, er det en god idé at koble forløbet til et emne, I arbejder med før og efter.

Find inspiration til forskellige vinkler på temaerne forbrug, fødevarer og erhvervsliv under ’undervisningsmateriale’, hvor der bl.a. er linket til relevante forløb på forskellige portaler.

Formål

Formålet med forløbet er, at eleverne bliver klogere på, hvordan en virksomhed som Bilka forsøger at gå den grønne omstilling i møde. 
 

Eksempler fra Fælles Mål:

Geografi - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'perspektivering', hvor eleven kan perspektivere geografi til omverdenen og relatere indholdet i faget til udvikling af naturvidenskabelig erkendelse. Med særligt fokus på 'demografi og erhverv'.

Madkundskab, som valgfag - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'fødevarebevidsthed', hvor eleven kan foretage begrundede valg af fødevarer i forhold til produktion, kvalitet og madoplevelse. Med særligt fokus på 'bærerdygtighed'.

Dansk - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'kommunikation', hvor eleven kan deltage reflekteret i kommunikation i komplekse formelle og sociale situationer. Med særligt fokus på 'IT og kommunikation'.

Uddannelse og job - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'arbejdsliv', hvor eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere
 

Sted
Bilka
Holstebrovej 79
8800 Viborg

Kontakt kundeservice.

Der er ca. 2 km. at cykle fra Banegårdspladsen, og bus nr. 2 og 28 standser tæt på Bilka.

Find bustransport på Rejsekortets prisberegner, bed jeres skolesekretær oprette Erhvervsrejsekort og booke plads hos Midttrafik (på 87 40 82 40), hvis I over 20 rejsende.

Tilmelding

Kontakt formidler, Eva Katballe, hvis der er spørgsmål vedrørende forløbet.
Book forløbet nederst på siden i tilmeldingsmodulet.

 

Tlf.nr. 87274010
Tilmeldingsfrist
19.06.2024
Tilmelding