Gratis

GS24 Den Grønne Bazar

Beskrivelse

Vi er GRØNNE SAMMEN, når vi hver især bidrager til fællesskabet med de ressourcer, vi har til rådighed.
Vi tror på, at vi sammen kan bidrage til, at så mange børn som muligt får et aktivt fritidsliv. Dette kan vi gøre ved SAMMEN at indsamle brugt sportstøj og sportsudstyr, som kan gives videre til andre.

VFF, Svanerent, Jyske Bank og fritidsvejlederne i Viborg Kommune afvikler for 4. år i træk den Grønne Bazar i forbindelse med GRØNNE SAMMEN.
Til en Superliga-kamp i oktober eller november (fastsættes når kampprogrammet kendes) åbnes den Grønne Bazar, hvor der gratis uddeles alt det brugte sportstøj- og udstyr der er indsamlet. Man kan enten hente tøjet af økonomiske eller af bæredygtige årsager. Alle er velkomne til at kigge forbi!

Men ingen Grøn Bazar uden en masse brugt sportstøj og sportsudstyr. Sidste år samlede vi små 1000 kg. ind.

Vi håber på, at vi, med en fælles indsats fra alle kommunens børn, kan gøre det igen i år.

Den skole der indsamler mest brugt sportstøj og udstyr får 10.000 kr. som elevrådet skal bruge på et bæredygtigt initiativ på skolen. Sponsoreret af Jyske Bank, Svanerent og VFF.
 

Forløbet forholder sig til temaerne forbrug og erhvervsliv som en del af Grønne Sammens tematikker og Viborg Kommunes klimaplan.

Aktiviteter

Vi indbyder derfor til et event for alle 4.-9. klasser torsdag den 12. september på Energi Viborg Arena.

Her skal vi forsøge at lave verdens længste tøjkæde med ALT det brugte sportstøj og udstyr, som eleverne har med.

For enden af tøjkæden står en container, hvor alt det brugte sportstøj og udstyr bliver indsamlet. (ugerne efter eventet bliver det brugte sportstøj og udstyr rengjort hos svanerent og derefter sorteres og pakkes det af frivillige, så det er klar til Den Grønne Bazar)

Efter at alt tøjet er samlet ind, mødes alle på Energi Viborg Arena, hvor der vil være forskellige lærerige events, som hylder det stærke grønne fællesskab, og hvor man som skoleelev også selv skal være aktiv.

Program

9:00 – møde på Energi Viborg Arena via indgang 6.
9:10 – velkomst
9:15 – alle lærer får udleveret checkpoint for deres klasses placering i tøjkæden
9:30 – afgang til checkpoint
10:00 – tøjkæden sættes i gang
10:30 – underholdning på stadion
11:30 – event slutter

Forberedelse

Der skal påregnes tid til den lokale indsamling af tøj, som en del af undervisningen under Grønne Sammen emneugen.

Derudeover er det muligt at vælge mellem disse to former for forberedelse:

1) I kan deltage på dagen ved at alle elever skal medbringe mindst ét stykke sportstøj eller -udstyr, som kan doneres til Den Grønne Bazar.

Eller

2) skoler kan mandag i uge 36 og 37 får besøg af en repræsentant fra holdet bag den Grønne Bazar til et oplæg om, hvordan Den Grønne Bazar er startet. Hvordan, og ikke mindst hvorfor, laver man sådan et projekt, når man er bank, rengøringsvirksomhed, fodboldklub og kommune? Hvordan kommer man fra idé til handling uden penge? Hvordan markedsfører man projektet og finder frivillige hjælpere? Og ikke mindst, hvordan man skaffer alt det brugte sportstøj og -udstyr og efterfølgende får det uddelt igen. Afsæt gerne 1-2 lektioner til opstarten.

Efter oplægget sættes eleverne i gang med at lave deres egen kampagne, så skolen kan samle ind.
Hver skole får udleveret en container, som de skal udsmykke til formålet med deres eget personlige præg (rammerne for udsmykning følger med i materialet).
Vi ser eleverne som eksperterne i at lave et godt set up på netop deres skole, som gør at alle børn, forældre, bedsteforældre og lærere får lyst til at bidrage ved at gå hjem i klædeskabet og finde brugt sportstøj og udstyr frem, som ikke længere er i brug, og som kan glæde andre.

 

Brug desuden gerne 20 råd til en grønnere hverdag fra Viborg Kommunes klimaplan som afsæt til samtale om og/eller arbejde med de temaer, der er relevante for forløbet.

Tænk desuden i muligheder for grøn transport: Vælg gerne cyklen, gå eller tag offentlig transport hvor, billetterne også refunderes af Transportpuljen.

Efterbehandling

Til en Superliga-kamp i oktober eller november (fastsættes når kampprogrammet kendes) åbner vi den Grønne Bazar, hvor vi gratis uddeler alt det brugte sportstøj- og udstyr der er indsamlet. Man kan enten hente tøjet af økonomiske eller af bæredygtige årsager. Alle er velkomne til at kigge forbi.

Til kampen vil vi igen hylde der grønne fællesskab - der vil være gratis adgang til de klasser, der har dletaget i eventet d 12/9 under Grønne Sammen

For at skabe bedst mulig sammenhæng mellem dette forløb og elevernes læring i klasselokalet, er det en god idé at koble forløbet til et emne, I arbejder med før og efter.

Find inspiration til forskellige vinkler på temaerne forbrug og erhvervsliv under ’undervisningsmateriale’, hvor der bl.a. er linket til relevante forløb på forskellige portaler.

Formål

Formålet med forløbet er, at eleverne:

  • tager del i en event, der tjener et større formål.
  • bliver bevidste om cirkulær økonomi

Eksempler fra Fælles Mål

Dansk, efter 6. klasse
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'kommunikation', hvor eleven kan kommunikere med bevidsthed om sprogets funktion i overskuelige formelle og sociale situationer. Med særligt fokus på 'it og kommunikation'.

Billedkunst, efter 6. klasse
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'billedfremstilling', hvor eleven kan eksperimentere med og udtrykke sig i billeder med vægt på tematisering.

Dansk, efter 9. klasse
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'kommunikation', hvor eleven kan deltage reflekteret i kommunikation i komplekse formelle og sociale situationer. Med særligt fokus på 'it og kommjunikation'.

Samfundsfag
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'sociale og kulturelle forhold', hvor eleven kan tage stilling til og handle i forhold til sociale og kulturelle sammenhænge og problemstillinger. Med særligt fokus på 'social differentiering'.

Sted
Energi Viborg Arena
Stadion Allé 7
8800 Viborg

Vi mødes ved indgang 6

Der er ca. 1,5 km. at gå/cykle fra Banegårdspladsen og bus nr. 1, 3 og en række andre busser standser tæt på stadion.

Find bustransport på Rejsekortets prisberegner, bed jeres skolesekretær oprette Erhvervsrejsekort og booke plads hos Midttrafik (på 87 40 82 40), hvis I over 20 rejsende.

Tilmelding

Kontakt formidler, Chandra Larsen, hvis der er spørgsmål vedrørende forløbet.
Book forløbet nederst på siden i tilmeldingsmodulet.

Tlf.nr. 41933411
Tilmeldingsfrist
19.06.2024
Tilmelding