Symfunivers
Beskrivelse
Lyt, skab og bliv klogere på vores solsystem
Symfunivers er et tværfagligt forskningsprojekt, der arbejder sansebaseret og kreativt med naturfag.
Projektet er et samarbejde mellem Symfoniorkestret Århus og The Animation Workshop samt skoleklasser på mellemtrinnet.
I projektet vil klassen modtage undervisningsmateriale, der består af bogen "Anja C. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars", link til symfonien, "Planeterne" af Gustav Holst, samt projektbeskrivelse med tilhørende opgaver og læringsvideoer. Eleverne skal gennem læsning, lytning og kortspil formidle deres indtryk og viden i en animationsfilm. Animationsfilmen skal efterfølgende sendes til os (vejledning medfølger), til forskningsdelen af projektet.
Forløbet kan tilrettelægges som et PBL-forløb, eller man kan strække det over flere gange med fagene musik, dansk, natur/teknik og billedkunst.
Det vil være muligt at opleve "Planeterne" i Århus koncertsal, på et bagtæppe af animation, hvor astrofysikeren Anja C. Andersen fortæller om planeterne.
Viborg Kommune arrangerer bus til koncerten i Århus. Der vil komme en dato for koncerten efter sommerferien.
Aktiviteter
De deltagende klasser vil få tilsendt Gustav Holsts symfoni "Planeterne", undervisningsmateriale fra Århus symfoniorkester og The Animation Workshop, samt bogen om planeterne af Anja C. Andersen.
Eleverne skal lytte til Gustav Holsts symfoni "Planeterne", de vil få fakta oplysninger fra bogen om planeterne, og de skal teste deres tilegnede viden gennem et kortspil. Som opsummering skal de ud fra disse tre indtryk skabe en animationsfilm, hvor de med fortælling, fortolkning og håndværk formidler deres viden om planeterne og rummet.
Animationsfilmene skal sendes til Animated Learning Lab fra The Animation Workshop, der bruger filmene som empiri i forskningen.
Symfunivers er et tværfagligt forløb mellem natur/teknik, dansk, musik og billedkunst. Det er op til de deltagende skoler at planlægge forløbet, og hvor meget de forskellige faglærere skal involveres.
Det er ikke et krav at læreren og eleverne kender til stop motion/animationsproduktion i forvejen. Som en del af undervisningsmaterialet vil der være læringsvideoer, der tager jer igennem processen, skridt for skridt.
Deltagelse til koncert-oplevelsen er ikke obligatorisk, men et gratis tilbud til de, der deltager i projektet.
Bus kan bestilles gennem KLC.
Forberedelse
I skal afgøre, om projektet skal foregå under et PBL forløb, eller om det skal fordeles ud på diverse timer henover nogle uger.
Eleverne skal være delt op i grupper på 3-4 mand. Hver gruppe skal arbejde med en planet i solsystemet. Spred gerne planterne ud, så der ikke er flere, der har den samme. Til animationsproduktionen skal der bruges karton i A2 og A4 format i forskellige farver. Derudover maling, lærertyggegummi, blyanter, tusser og sakse.
I skal bruge tablets/Ipads/mobiltelefoner med app'en Stop Motion Studio installeret. App'en fås i en gratis version.
Hvis I planlægger at tage med bussen til Århus for at høre, se og opleve forestillingen, vil vi gerne at i laver det forberedende arbejde og filmen først, da skoler i Århus oplever koncerten først. Vi vil gerne se om der er en forskel i udtrykket efterfølgende.
Kontakt os hvis I ønsker at arbejde med dette- så tager vi et introduktionsmøde med jer og sender den samlede opgavepakke.
Efterbehandling
Hold filmpremiere i klassen med saftevand og popcorn! Evt sammen med forældrene og måske til morgensamling på skolen? Det er dejligt at vise sit hårde arbejde frem.
Lyt til musikken igen i klassen. Var det en fordel at have musikken som inspirationskilde til filmene?
Tal med eleverne om processen og hvad de har fået ud af det. Har de lært mere om rummet og planeterne ved at skulle producere en film og ved at se hinandens film?
Lav flere naturfaglige animationsfilm. Nu kan eleverne lave stop motion film, og så er det godt at holde det aktivt, så deres viden og kunnen ikke forsvinder.
Formål
Symfunivers er et forskningsprojekt:
- Vi ønsker at arbejde sansebaseret med naturfag samt undersøge kulturoplevelsers indflydelse på læringen.
- Vi ønsker at undersøge, om det gør en forskel i animationsproduktionerne at have hørt og oplevet koncerten, eller om undervisningsmaterialet kan stå for sig selv.
- Vi vil også gerne undersøge om det tilsendte materiale er fyldestgørende.
Eleverne vil få undervisnings i universet og planeterne gennem:
- Musik - lytte til Gustav Holsts symfoni "Planeterne" og tale om klassisk musik, instrumenter og fortolkning
- Læsning/oplæsning - Klassen læser bogen "Anja c. Andersen fortæller om Big Bang, rummissioner og liv på Mars"
- Repetition - Et kortspil om planeterne hjælper eleverne til at teste og huske deres viden om planeterne og universet
- Filmproduktion - Eleverne skal i grupper lave hver deres animationsfilm, hvor de formidler deres viden om planeterne gennem filmfortælling.
Elever fra Århus Kommune skal ind at se koncerten først for så derefter at arbejde med bogen og undervisningsmaterialet og til sidst producere animationsfilm om emnet. Elever fra Viborg Kommune og andre steder i landet, arbejder først med materialet og slutter til sidst af med at opleve koncerten (frivillig deltagelse).
Eksempler fra Fælles mål:
Dansk - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'fremstilling', hvor eleven kan udtrykke sig i skrift, tale, lyd og billede i velkendte faglige situationer.
Musik - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'musikforståelse', hvor eleven kan lytte opmærksomt til og udtrykke sig varieret om musik.
Natur/teknologi - Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'modellering', hvor eleven kan anvende modeller med stigende abstraktionsgrad.
Praktisk information
Se flere detaljer
Musikhuset Aarhus
Se flere detaljer
Forløbet er vurderet til at vare et sted mellem 14 - 16 lektioner.
Undervisningsmateriale til animationsopgaven
PRIMÆRT materiale
...materialet er under udarbejdelse, og vil ligge klar i slutningen af juli.
Link til Symfunivers hjemmesiden
PRIMÆRT materiale
Film eksempel: "Rejsen til Neptun"
PRIMÆRT materiale
Denne animationsfilm er et eksempel på, hvordan Symfunivers-animationsfilmen kan komme til at se ud. Eleverne skal arbejde med aniamtions-teknikken cut-out, der er en nem og tilgængelig animationsform, hvor alt er klippet ud i karton og flyttes med, billede for billede - ligesom Cirkeline filmene!
Forløb på Xplores portal for natur/teknologi: På rejse i rummet
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
Forløb på Gyldendals danskportal: Animationsfilm
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
Forløb på Alineas musikportal: Tema og motiv
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
Tilmelding
Ved tilmelding eller spørgsmål til projektdeltagelse kontakt Anne-Marie Sølling Kristensen