Naturfagsmaraton 5. - 6. kl. 2025-26
Beskrivelse
Naturfagsmaraton er et undervisningsforløb for elever i 5. og 6. klasse med spændende opgaver, som løses hjemme på skolen, og en lokal konkurrencedag, hvor skolerne konkurrerer om de bedste løsninger. Formålet med Naturfagsmaraton er at give dig og dine elever unik erfaring med undersøgende og praktisk undervisning på tværs af matematik, håndværk og design og natur/teknologi samt at øge elevernes interesse og motivation for naturfag.
- Lærere, læsevejledere, elever og eksperter inden for didaktik og specifikke fagområder har i samarbejde udviklet opgaverne i Naturfagsmaraton.
- Opgaverne er udviklet med henblik på, at eleverne møder et passende fagligt niveau, og at de kan løse opgaverne på mange forskellige måder.
- Engineering Design Processen er central i opgaverne.
Læs mere på Naturfagsmaratons hjemmeside: https://nvhus.dk/tilbud-undervisere/naturfagsmaraton/
Aktiviteter
Naturfagsmaraton består af op til 20 lektioners gratis undervisningsmateriale på egen skole og afsluttes med en konkurrencedag. Både elever og lærere får erfaringer med undersøgende og praktisk undervisning, der har til hensigt at øge elevernes interesse i og motivation for at lære mere om de naturvidenskabelige fag.
- Opgaverne offentliggøres d. 1. august. Det er fleksibelt, hvornår man arbejder med opgaverne.
- Undervisningsforløbet består af fire opgaver, som eleverne arbejder med hjemme på skolen i 12-20 lektioner.
- Forløbet slutter med en konkurrencedag i den lokale sportshal, hvor op mod 20 klasser dyster mod hinanden om de bedste løsninger på opgaverne
Forberedelse
Når elever og lærere skal i gang med Naturfagsmaraton i det kommende skoleår, er det 21. udgave af Naturfagsmaraton, der finder sted. Undervisningsforløbet udvikler sig hele tiden – fra små justeringer til større ændringer i konceptet – og hele tiden med det formål at gøre Naturfagsmaraton til en god og lærerig oplevelse med naturfag for alle både hjemme på skolen og til konkurrencedagen.
Forbedringerne sker på baggrund af årlige evalueringer fra lærere og kurser samt løbende samtaler med naturfagskonsulenter og andre samarbejdspartnere.
Lærerkurser
Årets kursus til Naturfagsmaraton finder sted i Naturvidenskabernes Hus d. 21. oktober 2025 fra kl. 13-16.
Derudover er der mulighed for at tilmelde sig et online kurser, hvis du ikke har mulighed for at møde fysisk op d. 21. oktober.
Online-kurset foregår d. 2/10. Læs mere her og tilmeld dig: https://nvhus.dk/kalender/kursus-i-naturfagsmaraton-online/
Større frihed i opgaver
Det er op til den enkelte lærer at vurdere, om klassen skal arbejde med alle fire opgaver eller færre, og om to grupper skal arbejde med den samme opgave.
Klassen kan kun vinde Naturfagsmaraton, hvis de arbejder med alle fire opgaver. De kan dog stadig vinde de enkelte opgaver. Hver opgave vil bestå af en præsentations- og en byggeopgave med tilhørende videoguides og undersøgelsesark.
Kortere konkurrencedag med færre klasser
Konkurrencedagen er blevet mere overskuelig og har et bedre flow, hvor elever og lærere vil opleve kort eller ingen ventetid ved bedømmelserne. Der vil maksimalt deltage 20 klasser til samme konkurrencedag.
Efterbehandling
Der gennemføres en evaluering efter konkurrencedagen.
Formål
Formålet med Naturfagsmaraton er, at både elever og lærere får erfaringer med undersøgende og praktisk undervisning, der har til hensigt at øge elevernes interesse i og motivation for at lære mere om de naturvidenskabelige fag.
I Naturfagsmaraton arbejder eleverne med vigtige dagsordener, og alle kan være med. Naturfagsmaraton skal bidrage til at skabe variation i undervisningen og give eleverne en oplevelse af håb og handlekraft i løsningen af opgaverne
Eksempler fra Fælles Mål
Natur/teknologi
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'undersøgelse', hvor eleven kan udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'modellering', hvor eleven kan anvende naturtro modeller.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'perspektivering', hvor eleven kan genkende natur og teknologi i sin hverdag
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'kommunikation', hvor eleven kan beskrive egne undersøgelser og modeller
Praktisk information
Se flere detaljer
Naturfagsmaraton-konkurrencer afvikles i lokale sportshaller på to forskellige datoer:
Vælg mellem:
20. januar 2026 i Overlund Hallen
22. januar 2026 i Stoholm Fritids- og kulturcenter
Se flere detaljer
Der er plads til 20 klasser på to forskellige dage.
Se flere detaljer
Naturfagsmaraton består af op til cirka 20 lektioners arbejde på egen skole og afsluttes med en konkurrencedag i en lokal sportshal.
Opgaverne frigives d. 1. august.
De to konkurrencedage ligger henholdsvis d. 20/1 og d. 22/1 2026.
Se flere detaljer
Konkurrencen afholdes i sportshaller.
Der er ikke mulighed for at købe mad.
Forløbet indeholder undervisningsmateriale og lærervejledning, som kan ses, når du har tilmeldt din klasse.
Tilmelding
Tilmeld dig en af dagene her: https://nvhus.dk/tilbud-undervisere/naturfagsmaraton/