Naturen er et perfekt sted at arbejde med matematik - uanset alder. Vi tilpasser forløbene til alder og emne.
For elever i indskolingen finder vi eksempler på simpel matematik i naturen. Vi kan fx vurdere højden på et træ, fælde det og tjekke, om vi havde ret. Vi kan arbejde med afstande eller lave simple tælleøvelser og beregninger med udgangspunkt i ting, vi finder i naturen.
For elever på mellemtrinet måler, vejer og beregner vi det, vi støder på i naturen. Vi kan bruge os selv eller naturen som grundlag for enkle beregninger eller tælleøvelser. Vi kan fx vudere højden på et træ, inden vi fælder det eller save, hugge og stable brænde og i den forbindelse tage en snak om rumfang og kubikmeter.
For elever i udskolingen kan vi fx arbejde med afskridtning af afstande, opmåling af arealer, rummål, højdemåling, nivellering, beregning af afstrømning og mange andre ting.
I kan også arbejde med matematik i naturen med udgangspunkt i æbler, eller hvorfor ikke kombinere dagen med en tur til Hjarbæk eller en anden god havn, hvor vi måler og undersøger havnen på matematisk vis.
Inden besøget kan I have arbejdet med konkrete begreber, som I ønsker at bruge i naturen.
Tag jeres notater fra dagen med hjem og gennemgå de forskellige opgaver på tavlen, så eleverne både ser opgaveløsningen i naturen og hjemme på tavlen. I kan arbejde videre med begreber eller emner, vi har berørt under besøget. I kan også regne videre på data, vi har indsamlet i løbet af dagen. Har vi fældet træer, kan I regne på træets alder.
Bevægelse: Forvent en dag med lav bevægelse
Strikord: Samarbejde, faglighed
Formålet med aktiviteten er, at eleverne prøver kræfter med noget af den matematik, der er i naturen, og får en forståelse af sammenhæng mellem matematisk teori, og hvad det betyder i praksis.
Eksempler fra Fælles Mål
Natur/teknologi Eleven kan udføre enkle undersøgelser på baggrund af egne og andres spørgsmål, samt beskrive egne undersøgelser og modeller.
Matematik - Eleven kan handle hensigtsmæssigt i situationer med matematik, og eleven kan anvende geometriske begreber og måle.
Kan foregå på en af Naturskolens lokaliteter eller i et stykke natur nær jer.
PRIMÆRT materiale
Find tilrettelagt forløb i Meebook ved at søge på "KLC Viborg 021" i Share It.
Søg fra alle institutioner.
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
Send en ansøgning via nedenstående blanket.
Herefter sender Naturskolen svar på ansøgning via email.