Knæhøj jernalder
Beskrivelse
Et jernalderbesøg for de små.
Børnene møder vores får og geder. Fårene på Hvolris er Gute Udegangsfår. Vi hører om deres helt fantastiske uld. Gederne er Dansk Landrace. Nogle af vores geder vil meget gerne snakkes med, mens andre er mere reserverede. Fårene er nysgerrige, men ikke snakkesalige. Børnene lærer, hvordan de skal omgås dyrene og erfarer, hvor forskellige dyr kan være af natur.
De oplever og lærer om dyrene og livet i jernalderen.
Aktiviteter
Der er velkomst ved modtagelsesbygningen, hvorefter børnene har første spisepause. Inden ankomsten kan man vælge, om børnene skal iklædes jernaldertøj eller ej. Springer man tøjet over, bliver der mere tid til aktiviteterne.
Oppe i landsbyen går vi ind i et af husene, hvor børnene hører om, hvordan det var at bygge og bo i huset i jernalderen. Måske fortæller vi også en lille historie om guderne eller et jernaldermenneske. Hvad nu, hvis jernalderfolkene fik gæster? Var det venner eller fjender? Vi fortæller om Huldremosekvinden – hvad har hun på, er hun rig eller fattig, hvad vil hun mon, hvis hun pludselig kommer på besøg?
Ved kogestedet udenfor tænder vi bål og bager fladbrød til alle. Alle børnene hjælper til. Der skal gruttes korn til mel og formes brød, hentes brænde, og ilden skal passes.
Udover at hjælpe med madlavningen, kan børnene filte sig en bold af ulden fra Hvolris-fårene. Lærerne hjælper til her. Børnene mærker og lugter fåreulden. Bolden får de med sig hjem som en lille souvenir.
I stedet for at filte bolde, kan man vælge aktiviteten gamle lege. Giv besked ved tilmelding.
Oppe i landsbyen har børnene deres anden spisepause.
- Vi tænder bål og bager fladbrød.
- Vi hilser på får og geder - især gederne.
- Vi filter uldbolde eller leger gamle lege.
Forberedelse
Ved tilmelding sender vi en litteraturliste og et PowerPoint, som kan bruges til forberedelse eller efterbehandling. Det er en god ide, at lade børnene se det på forhånd, så de evt. kan forberede spørgsmål til formidleren.
Efterbehandling
Tal om hvordan dagen på Hvolris forløb.
Hvordan adskiller livet i jernalderen fra livet idag?
Hvad gjorde størst indtryk på børnene?
Tegn nogle af de ting/dyr I oplevede på Hvolris.
Formål
Besøget giver børnene indblik i, hvordan man omgås dyr.
De får en sanselig oplevelse, hvor de mærker, lugter og ser.
De kan fordybe sig i uldens egenskaber til filtning (her hjælper lærerne til) eller prøve kræfter med gamle lege, som er meget anderledes end nutidens elektroniske tilbud.
Eksempler fra Fælles Mål
Historie - Der arbejdes med kompenceområdet kronologi og sammenhæng, hvor eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv.
Natur/teknologi - Der arbejdes med kompetenceområdet perspektivering, hvor eleven kan genkende natur og teknologi i sin hverdag.
Praktisk information
Se flere detaljer
Hvolris Jernalder
Herredsvejen 135
9632 Møldrup
Se flere detaljer
Tilbuddet er gratis for folkeskoler i Viborg Kommune.
Friskoler og skoler udenfor Viborg Kommune tilbydes samme aktiviteter. Friskoler, privatskoler o.lign. samt skoler udenfor Viborg Kommune bedes kontakte os for tilbud, gerne på mail. Udgangspunktet er 800 kr. for én vejleder og max. 28 elever.
Alt foregår udendørs, så tag tøj og fodtøj på efter vejret. Der kan være smattet hos dyrene.
Tilbydes året rundt, men bedst i sommerhalvåret
Forløb på Alineas historieportal: Jernalder
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
Tilmelding
Tilbuddet er gratis for folkeskoler i Viborg Kommune.
Friskoler og skoler udenfor Viborg Kommune tilbydes samme aktiviteter. Friskoler, privatskoler o.lign. samt skoler udenfor Viborg Kommune bedes kontakte os for tilbud, gerne på mail. Udgangspunktet er 800 kr. for én vejleder og max. 28 elever.
Da vi har begrænset antal pladser, især i forårsperioden, anbefaler vi at booke i god tid.