Grundskole
Bæredygtighed og naturvidenskab
Gratis

Tryl en RIZZA ud af Bilkas affald

Billede

Beskrivelse

Så skal vi i køkkenet!

Eleverne skal snuse til gammel mad, skal blive kloge på 'bedst før' og 'sidste anvendelse', og slutteligt lave en lækker ret, RIZZA, ud af Bilkas brugbare affald.

Forløbet her er tiltænkt madkundskabsundervisnings og er sat sammen af undervisningsmateriale fra SMAG for LIVET og en madspildspose fra Bilka.
 

Forløbet forholder sig til temaerne forbrug, fødevarer og affald som en del af Grønne Sammens tematikker og Viborg Kommunes klimaplan.

Aktiviteter

Forløbet her handler om madspild og madlavning og er sat sammen af elementer af SMAG for LIVETs undervisningsmateriale 'Smag, overskudsmad og et hemmeligt våben' og en madspildspose Bilka (+tilhørende rispapir og æg)

Hele SMAG for LIVETs forløb 'Smag, overskudsmad og et hemmeligt våben' består af:

  1. Hvad ved vi om madspild?
  2. Registrering af overskydende mad
  3. Undersøg datomærkninger og smag jer frem til mindre madspild
  4. På besøg i et supermarked
  5. Rizza
  6. Lær andre børn at tilberede Rizza

Jeres forløb består som minimum af aktiviteten 'Hvad ved vi om madspild?' og 'Rizza', men kan udvides, afhængigt af jeres muligheder og rammer.

Forberedelse

Det eneste du som lærer skal gøre, er at gøre plads i årsplanen for madkundskab og kontakte Bilka og aftale afhentning af en madspildspose. 


Forberedende arbejdes der med elevernes forforståelse for madspild.
Det kan eksempelvis gøre mad baggrund i SMAG for LIVETS aktivitet 'Hvad ved vi om madspild?'

Inden selve madlavningen, kan der med fordel arbejdes med SMAG for LIVETS aktivitet 'Undersøg datomærkninger og smag jer frem til mindre madspild'

Opskriften på RIZZA og link til aktiviteten (samt læringsmål og uddybende information) findes som PRIMÆRT og SEKUNDÆRT materiale længere nede på siden.
 

Brug også gerne 20 råd til en grønnere hverdag fra Viborg Kommunes klimaplan som afsæt til samtale om og/eller arbejde med de temaer, der er relevante for forløbet.

Efterbehandling

Når alle RIZZA'er er færdige, kan eleverne præsentere, hvilke madspildsprodukter, der er i deres RIZZA, og eleverne kan evt. smage hinandens.

I den følgende madkundskabsundervisnings kan der arbejdes med SMAG for LIVETS aktivitet 'Registrering af overskydende mad' og/eller 'På besøg i et supermarked' - findes som SEKUNDÆRT materiale under 'undervisningsmateriale.

For at skabe bedst mulig sammenhæng mellem dette forløb og elevernes læring i klasselokalet, er det en god idé at koble forløbet til et emne, I arbejder med før og efter.
I skal også være meget velkommen til at gå en tur i Bilka med jeres elever på egen hånd for at undersøge datomærkning og madspild.

Find inspiration til forskellige vinkler på temaerne forbrug, fødevarer og affald under længere nede på siden, hvor der linkes til relevante forløb på forskellige portaler.

Formål

Formålet med forløbet er, at eleverne:

  • kan beskrive, hvad madspild er, og hvor det opstår
  • får viden om kvalitetskriterier for fødevarer
  • kan aflæse madvaredeklarationer og fødevare-mærkninger
  • får viden om, hvordan de selv og detailbranchen kan minimere madspild
     

Eksempler fra Fælles Mål:

Madkundskab
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'fødevarebevidsthed', hvor eleven kan træffe begrundede madvalg i forhold til kvalitet, smag og bæredygtighed. Med særligt fokus på 'råvarekendskab' og 'bæredygtighed og miljø'.

- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'madlavning', hvor eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen. Med særligt fokus på 'grundmetoder og madteknik'.

Praktisk information

Sted
Ikke angivet
Skjul detaljer

På jeres egen skole.

Forløbstype
Besøg på egen hånd
Forløb på skolen
Målgruppe
4. klasse
5. klasse
6. klasse
7. klasse
Fag
Madkundskab
Pris
Gratis
Periode
Hele året
Skjul detaljer

Kun skolens rammer sætter grænser for, hvor mange elever, der kan være med i køkkenet.

Varighed
Skjul detaljer

Varigheden kan justeres efter jeres muligheder og rammer.

Emneområde
Bæredygtighed, klima og verdensmål
Trivsel, fællesskab og mobning

SMAG for LIVET: Hvad ved vi om madspild?

PRIMÆRT materiale

SMAG for LIVET: Rizza

PRIMÆRT materiale

Hele SMAG for LIVETs undervisningsforløb: Smag, overskudsmad og et hemmeligt våben

SEKUNDÆRT materiale

Forløb på Xplore - Fælles Fagligt - Fremtidens bæredygtige produktion

SEKUNDÆRT materiale

Tilmelding

Gratis

Madspildsposen bestilles ved direkte kontakt til Sasha Tolstrup i Bilka Viborg og kan afhentes i vareudleveringen.

Tlf.: 87274010