Fritidslivets store betydning
Beskrivelse
Fritidsaktiviteter er vigtige for børn og unge, og fritidslivet kan have stor betydning for deres trivsel.
Mange af de erfaringer og oplevelser, man får til sin fritidsaktivitet, kan bruges som løftestang i andre arenaer.
Forskningen siger: at i mellemtrinet er der en tendens til at flere børn stopper med at gå til noget fritiden, derfor vil vi som Fritidsvejledere øge opmærksomheden omkring hvad et aktivt fritidsliv, kan give af positive effekter, så flere børn får lys i øjnene.
Målgruppe: 5. klasse med minimum 20% som ikke er fritidsaktive i forvejen
Aktiviteter
Fritidsvejlederne kommer i klassen og snakker med eleverne om, hvad et aktivt fritidsliv og deltagelse i et fællesskab kan have af betydning blandt andet:
- Skabe forbedrede skolepræstationer
- Øget selvtillid og styrket netværk
- Øge børns trivsel, forebygge stresssymptomer og styrke selvværd
- Styrke den sproglige udvikling, udvider forståelsen for det danske samfunds normer og uskrevne spilleregler.
Vi går i dialog med eleverne om, hvilke muligheder der er - og i dialogen med eleverne snakker vi om fritidslivet betydning. I samarbejde med eleverne kortlægger vi de aktiviteter, der er i lokalområdet, og laver workshop med eleverne omkring hvilke muligheder/ønsker, der er for nye fritidsaktiviteter.
Forberedelse
Vi kontakter læreren, som har ønsket at sætte fokus på fritidslivet, for at afklare hvilke ønsker, vi skal lægge vægt på i klassen. Det kan fx være fokus på klassedynamikken, nye interessefællesskaber eller fokus på at give elever viden om effekterne ved et aktivt fritidsliv (socialt, fysiologisk, mentalt).
Efterbehandling
Med udgangspunkt i oplægget arbejdes der videre på at støtte eleverne i at alle bliver en del af et fritidsfællesskab. Her kan vi som Fritidsvejledere lave individuelle forløb for eleverne med deres familier eller brobyggende tiltag ud i fritidsfællesskaber for klassen.
Formål
Formålet med dette forløb er, at eleverne får kendskab til hvilke muligheder, der er for at få et aktivt fritidsliv. Derudover er formålet også, at eleverne skal blive bevidste om, hvilke potentialer der er, når man som barn får lov til at dyrke noget, man er glad for og har stor interesse i.
Målet er, at klassen bliver bevidst om fritidslivets muligheder. Dialogen omkring elevernes interesser og tidligere erfaringer fra fritidslivet er med til, at eleverne på tværs får bedre kendskab til hinanden – og nye interessefælleskaber kan opstå.
Vi arbejder med
- Kommunikation mellem eleverne
- Relationer til hinanden
- At være til stede
- Glæde og sammenhold i klassen
Eksempler fra Fælles Mål:
Idræt - Der arbejdes med kompetenceområdet Idrætskultur og relationer, hvor eleven kan analysere idrætskulturelle normer, værdier og relationer.
Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab - Der arbejdes med kompetenceområdet sundhed og trivsel, hvor eleven kan forklare, hvad der fremmer sundhed og trivsel i eget liv.
Praktisk information
Se flere detaljer
Forløbet foregår på jeres skole eller i en forening.
Tværfagligt forløb på Alineas kristendomskundskabs-, samfundsfags og historieportal: Vores fælles dannelse
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.
Tværfagligt forløb på Alineas kristendomskundskabs-, samfundsfags og historieportal: Hænger det sammen?
SEKUNDÆRT materiale
Forløbet findes også som meebook-forløb. Søg på titlen under 'ShareIT'.