Gratis

Krible krable

Beskrivelse

Fordybelse i smådyrenes verden. Insekter og andre smådyr er noget af det børnene bruger meget tid på når de er på legepladsen. Der er smådyr næsten overalt og alle børn møder mariehøns, regnorme, sommerfugle, bænkebidere, snegle og hvepse. Børnene fascineres af de små levende væsner og er der en voksen i nærheden, der kan fortælle mere om dyrene, vil børnene opsøge denne viden.

På krible krable tur med naturvejlederen går vi på jagt efter smådyr, undersøger, sammenligner og forsøger sammen at finde ud af hvordan dyrene lever.

Aktiviteter

Vi mødes et aftalt sted og går på opdagelse efter nogle af de insekter og andre smådyr, som findes overalt omkring os. Vi prøver at fange nogle af dem og undersøge dem nærmere. Gennem leg og imitation fordyber vi os i dyrene. Det kan være, hvordan de bevæger sig, hvordan de passer på ikke at blive ædt, hvordan de passer deres unger, eller hvordan de finder mad.

Vi tager udgangspunkt i de dyr, børnene finder på lokaliteten. Aktiviteten kan være inddelt i flere runder, hvor vi afprøver forskellige fangstmetoder, undervejs ser vi på fangsten, snakker om udseende, levevis og levesteder. 

Vi kan også lave en såkaldt bioblitz, hvor vi undersøger forskelle og ligheder på så mange smådyr vi kan finde i et begrænset område i et begrænset tidsrum.

Bevægelse: Forvent en dag med middel bevægelse.

Forberedelse

Prøv selv at finde smådyr på legepladsen / i haven / i den nære natur, hvor I holder til. Vær nysgerrig på de dyr I finder sammen med børnene. Syng Povl Kjøllers ”Krible Krable sang”. Læs evt. i bogen ”De små dyrs verden” af Jacob Sunesen. Snak med børnene om håndtering af smådyr og respekt for de levende væsener.
Naturvejlederen kontakter jer inden aktiviteten og aftaler indholdet af dagen nærmere.

En god dag på Naturskolen

Efterbehandling

Fang selv dyr på jeres sted. Opsæt fælder for nataktive dyr. Tal sammen om det vi har lært. Benyt ordene vi har brugt fx camouflage, tilpasning, fødekæder. Tegn eksempler på insekter, spindlere, skolopendre osv.
I kan efterfølgende selv lave bioblitz på jeres legeplads eller i jeres nære natur. 
Brug apps til artgenkendelse, f.eks. Arter.dk, seek, iNaturalist eller Google Lens.

Formål

Forløbet har til formål at understøtte og stimulere børnenes naturlige interesse for smådyrene omkring dem. Børnene bliver fortrolige med insekter og andre små dyr. Børnene finder forskelle og ligheder og får begyndende kendskab til katagorier som f.eks. insekter, spindlere, tusindben, skolopendre mm.

Gennem sidemandsoplæring lærer børn og pædagogisk personale, hvordan I nemt kan fange eller tiltrække smådyr på jeres legeplads.

Vi fordyber os i smådyrenes verden. Gennem udvalgte bevægelseslege lærer børnene om smådyrenes liv og adfærd. De voksne får idéer til, hvordan de kan understøtte børnenes naturlige nysgerrighed for fx mariehøns, myrer, humlebier, hvepse, regnorme eller snegle.

Sted
Naturskolen i Undallslund
Kapt. Undalls vej 1
8800 Viborg

Naturskolen i Undallslund, i jeres nærområde eller på jeres legeplads.  

Inspirationsmateriale
Tilmelding

Send en ansøgning via nedenstående blanket. 
Herefter sender Naturskolen svar på ansøgning via email.

Tilmelding