Gratis

Mad over bål 23/24

Beskrivelse

Kunne I tænke jer at arbejde med mad i det fri? 
Så har I her muligheden.

Det kræver ikke megen øvelse at lære at lave et bål. Bålet giver varme og har altid været det naturlige samlingssted for mennesker. Flammerne giver lys, hygge og tryghed. Bålet er det gode samlingspunkt for historier og fortrolig snak og giver mulighed for mange kreative arbejdsprocesser. Og så smager mad over bål bare bedre.

Aktiviteter

På dagen vil der være en hel række af opgaver, som skal løses og processer, der skal koordineres.
Derfor indgår følgende nøgleord som en vigtig del af dette tilbud: kommunikation, koordinering, samarbejde, fællesskab og oplevelse.

Mange vilde planter i naturen er spiselige. Det er muligt at samle årstidens planter, bær og frugter og tilberede dem over bål.
Vi kan bage brød, stege kød, ryge fisk og meget mere.

Vi skal høre spændende historier, der er knyttet til træer og planter og det at lave ild. Måske skal I tænde bålet med et ildstål som i vikingetiden?

Forberedelse

Vi aftaler med den enkelte skole, hvor meget tid, der skal bruges, og om det er købte råvarer fra supermarkedet, fremtidens råvarer, naturens spisekammer eller noget helt andet, der skal arbejdes med.

Tal også gerne om påklædning. Vi anbefaler, at alle kommer i tøj, der passer til udeliv og årstid.

Efterbehandling

Tal om forskellen ved at lave mad i et køkken og mad over bål: Hvordan har den historiske udvikling haft betydning for den mad, vi laver i dag?

For at skabe sammenhæng mellem dette forløb og elevernes læring i klasselokalet, er det en god idé at koble forløbet til et emne, I skal i gang med, er midt i eller lige har afsluttet.
Find inspiration under ’undervisningsmateriale’, hvor der bl.a. er linket til relevante forløb på Gyldendals portaler.

Formål

Bålet er magisk og tryllebindende for os mennesker og har, længe før smartphonen og fjernsynet, været noget, man kunne stirre på i timevis. Et samlingssted, hvor nærvær og fællesskab er i højsædet. Når man er ved et bål, risikerer man helt at miste fornemmelsen for tid og sted.

Eksempler fra Fælles Mål:

Madkundskab 
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'madlavning', hvor eleven kan eksperimentere ud fra grundlæggende madlavningsteknikker. Med særligt forkus på 'mål og struktur'.
- Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'måltid pg madkultur'. hver eleven kan opbygge måltider med forståelse for forskellige madkulturer og levevilkår. Med særligt fokus på 'måltidets værdier'.

Sted
N3
Nellikevej 3
8800 Viborg
Tilmelding

Kontakt projektleder, Nicolai Stensdal Munck, for aftale. Der er løbende tilmelding, så forhør jer gerne - også efter 9. juni 2023.

Tlf.nr. 21936104
Tilmeldingsfrist
09.06.2023