Gratis

Vikingedagligdag på Kjællinghøl

Beskrivelse

Hænder, krop og hoved bliver sat i spil ved Vikinge Langhuset Kjællinghøl. Praksisfagligt og med sanselige oplevelser får eleverne et indblik i dagligdagen fra den tidlige vikingetid.

Aktiviteter

På det historiske værksted Kjællinghøl arbejdes der med dagliglivet, håndværk, kogekunst og meget mere fra vikingetiden.  Sanserne er i brug, og der huskes.

Klassen møder vikingekonen, der bor i langhuset, og de hjælper hende med en masse praktiske gøremål med redskaber, der er kopier af fund fra vikingetiden. Og måske skal der en bueskydnings dyst til eller andre dyste for at styrke muskler eller sammenhold.

Træet fældes i skoven, når der skal snittes. Pilen høstes, når der skal flettes, og urterne, der skal i maden, findes i grøftekanterne rundt om pladsen.
Og så bliver der smagt på historien. Eleverne får indblik i vikingekonens liv og sammenligner med deres eget.

Besøget kan vinkles, alt efter hvad I arbejder med i skolen, det kan f.eks. være:

  •  Børns vilkår
  •  Handel
  •  Klædedragt og mode
  •  Mundtlige fortællinger
  •  Jagt, landbrug og forråd

På et historisk værksted arbejder vi med hænderne, denne dag er det selvfølgelig med vikingehåndværk.

Der kan vælges mellem:

• Bånd og snore
• Uldspinding og filt
• plantefarvning
• Pileflet
• Snitte i træ
• Ler

Forløbet sættes ind i en kronologisk kontekst og understøtter således Historieundervisningen. Der tages, i værkstedsaktiviteterne, udgangspunkt i hverdagssituationer og koblingen mellem elevernes egen hverdag og den viden, vi har om fortidens mennesker. Endvidere kommer vi under forløbet ind på konkrete fund fra arkæologien og en snak om fortolkningen af denne viden.

Forberedelse

Sæt jer ind i vikingetiden. Se fx filmene "Da Vikingtiden blev opfundet", find dem i linket herunder.

En god dag på Naturskolen

Efterbehandling

Hjemme på skolen kan I fx arbejde videre med et specifikt håndværk eller undersøge forskellige roller i samfundet mere dybdegående.

Bevægelse: forvent en dag med middel bevægelse.

Stikord: kultur, håndværk, mad

Formål

Formålet med forløbet er at give eleverne indblik i dagligdagen fra den tidlige vikingetid.

Eksempler Fælles Mål
Historie - Der arbejdes med færdigheds- og vidensmål indenfor kronologi og sammenhænge, så eleven bliver i stand til at relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv.

Sted
Kjællinghøl
Ulstrupvej 6
8850 Bjerringbro

Kjællinghøl nær Bjerringbro danner den perfekte ramme for en dag i vikingetiden. Der er adgang med bil via Ulstrupvej og med bus via Østre Omfartsvej, drej af ved skiltning til Renseanlæg. 

Undervisningsmateriale

Inden besøget på Naturskolen kan I have set en eller flere af filmene "Da Vikingetiden blev opfundet", der er 7 af dem og handler om jyske vikingefund.

Find tilrettelagt forløb i Meebook ved at søge på "KLC Viborg 027" i Share It.
Søg fra alle institutioner.