Gratis

Reformationen - Bispen på Hald

Beskrivelse

En dag i reformationen og 1500-tallets tegn, hvor eleverne er Hans Tausens folk, Bispens folk og Viborgs borgere der skal vælge side mellem det de kender og Luthers nye tanker. Der skal løses praktiske opgaver, debateres og historien leges ind i kroppen.

Aktiviteter

Forløbet foregår på Hald hvor Viborg Bispen havde sin borg. Eleverne får en kort orientering om, hvordan situation er i Viborg i starten af 1500-tallet. De inddeles i tre grupper, der i løbet af dagen skal løse en række opgaver og interagere med hinanden. Bispens folk og Hans Tausens folk kæmper om Viborgborgernes gunst - og hvem er det mon bedst at have i ryggen, når bedstemor bliver syg eller koen ikke giver mælk?

Forløbet sættes ind i en kronologisk kontekst og understøtter således historieundervisningen.

Denne aktivitet kan med fordel laves af 2-3 klasser samtidigt.

Forberedelse

Eleverne får mest ud af forløbet hvis de på forhånd har stiftet bekendtskab med reformationen og tidsperioden.

En god dag på Naturskolen

Efterbehandling

Hjemme på skolen kan I f.eks. arbejde videre med de historiske begivenheder, som fuldte fejden. I kan gå i dybden med en eller flere personer, som var involveret i fejden.

Bevægelse: Forvent en dag med middel bevægelse.

Stikord: Historie, leg, samarbejde, reformationen.

Formål

At eleverne får kendskab til vigtige begivenheder lokalt og nationalt i 1500-tallets begyndelse.

Eksempler fra Fælles Mål:
Kristendom - Der arbejdes med kompetenceområderen kristendom, Livsfilosofi og etik. Der vi være fokus på kristendommens historie samt trosvalg og tilværelsestydning
Historie - Der arbejdes med kompetenceområdet Historiebrug, hvor eleven kan fortælle om, hvordan mennesker er påvirket af og bruger historie

Sted
Naturskolen i Viborg Kommune
Ravnsbjergvej 71
8800 Viborg