Gratis

Online! Digital adfærd 1. - 3. kl

Beskrivelse

Vi styrker den digitale dannelse gennem små opgaver og dialog om, hvad internettet er, og hvad man skal tænke på, når man taler med nogen på internettet.  Hvordan kan fx se om nogen laver sjov eller er alvorlige på en sms? 

Aktiviteter

Undervisningen veksler mellem oplæg, øvelser og dialog på klassen. Eleverne skal fx tegne en følelse, tale om, hvad internettet er for noget og arbejde med ansigtsløs kommunikation. Fokus er på elevernes egne oplevelser og verdensbillede.

Forberedelse

Inden forløbet modtager læreren en mail med en lille optællingsøvelse, som viser klassens medievaner.

Kontaktpersonen på biblioteket skal have kontaktoplysninger (mail og mobilnummer) på den lærer, der booker undervisningen, og læreren, der deltager i undervisningen.

Desuden skaber læreren et overblik over, hvor mange elever, der ikke er oprettede som lånere. De elever som ikke er oprettede medbringer tilladelse fra deres forældre til at blive oprettede ved besøget. Tilladelsen findes under undervisningsmaterialer.

Efterbehandling

Eleverne bliver opfordret til at tage dialogen op i hjemmet efter besøget. Læreren kan med fordel samle pointer fra disse sammen og tage med på et efterfølgende forældremøde.

Formål

At give eleverne grundlæggende kompetencer og forståelse om det at være online vs. offline, så de kan blive reflekterede brugere af internettet, og have forståelse for ansigtsløs kommunikation.

Eksempler fra Fælle Mål
Dansk - Der arbejdes med kompetenceområdet kommunikation, hvor eleven kan kommunikere med opmærksomhed på sprog og relationer i nære hverdagssituationer
It og medier - Der arbejdes med at opnå kompetencer med eleven som analyserende modtager og eleven som ansvarlig deltager.

 

Sted

Forløbet kan foregå uden på Hovedbiblioteket i Viborg, på dir lokalbibliotek eller skolen

Undervisningsmateriale

Samtykke til oprettelse af børnelånerkort ved Viborg Bibliotekerne