Gratis

Musikstafetten –fordi musik er noget vi deler

Beskrivelse

I Musikstafetten lærer børnene om instrumenter, komponister, melodi og rytme. De lærer at lytte til musikken, skabe og udføre den i henhold til fælles mål for faget musik.
Til slut inviteres de til en koncert med fantastisk musik skrevet af store klassiske komponister og – ikke mindst af børnene selv - spillet af Danmarks Underholdningsorkester kyndigt guidet af Tante Musika alias sanger, skuespiller og forfatter Christine Skou
(kendt fra bl.a. Kaj & Andrea og mange års erfaring som sangpædagog og musikformidler).

I nedenstående link kan I bl.a. Tante Musika fortælle om konceptet, høre elevers oplevelser og se optagelser fra efterårets musikstaffet: 

https://vimeo.com/304653165  (kodeord 'musik')     

Aktiviteter

Forløbet i Musikstafetten består af 3 dele, og foregår fra uge 6. Forløbet afsluttes med en koncert i Musiksalen, det er muligt at søge transporttilskud til dette, selvom transportpuljen er brugt for 2018.

A) Tre videooplæg med tilhørende undervisningsmateriale sendes til skolerne til brug i musiktimen/dansktimen. Alle videoer er af max 15 min. varighed og bliver understøttet af en lille opgave til eleverne, som kan laves i klassen. Hver video introducerer en skolelektion, og klassen anbefales at arbejde med emnerne i det, der svarer til 1 lektion om ugen.
(Uge 6) Video 1: Musikforståelse: Musikklassen – en gennemgang af orkestrets instrumenter
(Uge 8) Video 2: Musikhistorie, musikoplevelse og sangrepertoire: Wolfgang, Jeppe og Carl – en præsentation af kunstnerne Mozart, Aakjær og Nielsen og deres musik og ord. Børnene lærer sange, de skal synge med på til koncerten
(Uge 9) Video 3: Komposition, improvisation og spil: Musikkens alfabet - introduktion til melodi, rytme, solfege, akkorder og komposition

B) (Uge 10 eller 11) Et kompositions-besøg af Tante Musika i skoletiden, hvor skoleklasserne arbejder med komposition i en fællestime sammen med Christine Skou og klassens lærere – og bliver introduceret til den kommende koncert med Danmarks Underholdningsorkester. (*Læs mere om kompositionsbesøgene nederst i denne rubrik.)

C) (Uge 12) Det hele kulminerer med en koncert (60 minutter) for de medvirkende skoler i Musiksalen med Danmarks Underholdningsorkester og Tante Musika. Her hører børnene instrumenter og musik, de har lært at kende i forløbet. Og oplever deres egne kompositioner blive til en del af et gennemkomponeret værk - skabt til lejligheden sammen med en af Danmarks førende komponister. Skolekoncerterne er 19. og 20. marts klokken 9, 10.30 eller 12 begge dage.

Forberedelse

Der arbejdes med de tre videooplæg med tilhørende undervisningsmateriale, som sendes til skolerne til brug i musiktimen/dansktimen. Link til undervisningsmaterialevil blive fremsendt ved tilmelding. Hver video introducerer en skolelektion, og klassen anbefales at arbejde med emnerne i det, der svarer til 1 lektion om ugen i uge 6, 8 og 9.

Efterbehandling

Koncert i Musiksalen, hvor børnene hører instrumenter og musik, de har lært at kende/skabt i forløbet.

*Kompositionsbesøgene:
Besøget varer i alt 90 minutter, og der vil være plads til omkring 150 børn. Besøgene vil blive fordelt efter 'først til mølle'-princippet ved tilmelding, og de vil ligge klokken 8.00, 10.30 og 13.00 på følgende dage: fredag 8,3, mandag 11.3 eller fredag 15.3. Ved besøget skal vi bruge et whiteboard/tavle, et klaver til fællessang samt adgang til et PA-anlæg, så vi kan afspille lyd, samt et headset til Tante Musika. 

Formål

Musik er en vigtig del af vores opvækst, men ikke alle børn får mulighed for at opleve den levende klassiske musik tæt på og være med til at SKABE den. Med Musikstafetten vil vi have børnene med både som lyttere, udøvere og skabere.

Eksempler fra Fælles Mål:
Musik - Der arbejdes med kompetenceområdet musikforståelse, hvor eleven kan lytte til og udtrykke sig om musik.
Der er fokus på musikoplevelse og instrumentkendskab. Eleven kan lytte opmærksomt til musik, eleven har viden om aktiv lytning, eleven kan genkende klangen af og navngive forskellige typer af instrumenter og eleven har viden om forskellige typer af instrumenter.

Sted
Viborg Musiksal
Gravene 25
8800 Viborg
Undervisningsmateriale
På linket herunder, har I mulighed for at møde projektets frontperson, Tante Musika / Christine Skou, der fortæller om hvordan projektet forløber.
Tilmelding
Tilmeldingsfrist
28.01.2019