Gratis

Haver til maver Asmildkloster - 1 besøg

Beskrivelse

Kom og oplev, hvordan naturen kan bruges i undervisningen i jordens bedste klasselokale. Endagsbesøget tager udgangspunkt i de tre bærende elementer for Haver til maver, nemlig have, natur og udekøkken. Undervejs dufter, smager og mærker vi til naturens mangfoldighed og lærer, hvordan vi nemt og sjovt kan tilberede høsten fra naturen og få smag for sunde sager fra havens menukort - enkelt og effektivt. Samtidig får eleverne en forståelse af vigtige emner - biodiversitet, bæredygtighed og sammenhængen mellem land og by, landbrug og fødevarer.

Haver til maver Asmildkloster sætter naturen på skoleskemaet og dyrker aktiv, praksisnær og oplevelsesbaseret undervisning i have, natur og udekøkken samtidig med at andre fag integreres i udeskoleskemaet. Skolehaven er derfor et alternativt, tværfagligt klasselokale under åben himmel, hvor eleverne får jord under neglene og viden i hovedet og mange muligheder for at bevæge sig. Samtidig udvikler og styrker de deres evner, personlighed og klassefællesskabet.

På endagsbesøget i Haver til maver, oplever eleverne et 'øjebliksbillede' af skolehaveforløbet, der desuden tilbydes som 4 og 8 moduler for klassetrin 4. - 5. klasse. Aktiviteterne tager udgangspunkt i årstiden for havesæsonen og kan derfor variere henover året.

Aktiviteter

Skolehavelederen sætter rammen for besøget, og aktiviteterne gennemføres i samspil med klassens lærer. Under besøget får eleverne mulighed for at styrke deres faglighed og fællesskab gennem havearbejde og naturoplevelser, samtidig med at forløbet opfylder færdigheds- og vidensmål inden for natur/teknologi og evt. andre fag (fx dansk, matematik, historie, billedkunst, idræt mm.).

Forberedelse

Praktisk forberedelse

 • Vi er ude hele dagen, så tag fornuftigt tøj på. Husk, at der kan være køligt og fugtigt om morgenen, og vinden kan være kold.
 • Husk en god madpakke og en drikkedunk, så I har energi til at være seje gartnere.
 • Vi vil rigtig gerne tage billeder og video af jeres flotte haver, seje grøntsager og jeres gode arbejde. Billederne bruger vi til HtMs Facebook-side, brochurer, og nogle sender vi også til avisen for at fortælle de gode historier om skolehaverne. Fortæl os, hvis der er et barn, der ikke må fotograferes.
 • Vi vil rigtigt gerne vise skolehaverne frem. Derfor er forældre og bedsteforældre mm. meget velkomne til at tage med klassen i haven.

Formål

Formålet med endagsbesøget i Haver til maver er at give eleverne en smagsprøve på alt det gode naturen, haven og udekøkkenet kan tilbyde. Formålet er også at give lærere inspiration til, hvordan naturen kan bruges og integreres i undervisningen. 

Yderligere formål

 • At give eleverne en større forståelse for mad, natur og sund livsstil.
 • At eleverne opnår større forståelse for vigtigheden af at passe på naturen.
 • At eleverne bliver mere bevidste om bæredygtighed, biodiversitet og lokal fødevareproduktion.
 • At eleverne bliver mere bevidste om indflydelsen af egne vaner på naturen.
 • At eleverne bliver mere innovative omkring beskyttelse af naturen.
 • At motivere eleverne til læring i fx. matematik og dansk via en anderledes undervisningsdag.
 • At eleverne opnår mere selvsikkerhed omkring egne evner i udekøkkemet, haven og naturen og hermed i undervisningen.

Eksempler på elevlæringsmål

 • beskrive betingelser for spiringsprocessen og bl.a. forklare forskel på uorganisk og organisk materiale.
 • håndtere et bål, tilberede mad over bål og kan bruge vilde urter i madlavningen.
 • redegøre for de forskellige plantedeles funktion og opbygning.
 • beskrive blomster og frugters funktioner.
 • bestemme insekter og formidle viden om kompost og nedbrydning samt betydning for miljøet.

Eksempler fra Fælles Mål
Uddannelse og job Der arbejdes med videns- og færdighedsmål inden for: Personlige valg, fra uddannelse til job og arbejdsliv, hvor eleven kan vurdere betydning af vilkår og forandringer på arbejdsmarkedet. Eleven kan vurdere betydningen af livslang læring og innovation i arbejdsliv og karriere. Eleven kan vurdere muligheder i uddannelser, job og former for iværksætteri.

Sted
Asmildkloster Landbrugsskole
Asmildklostervej 1
8800 Viborg

Kommer I på cykel, finder I indgangen til Haver til maver på Randersvej, ca. 100 m fra busstoppestedet i retningen af søerne og ind til højre (lige ved siden af Asmildkloster Landbrugsskole). Der er cykelparkering på bagsiden af hækken.

Kommer I med offentlig bus, er der busstoppested på Randersvej, lige uden for Asmildkloster Landbrugsskole.

Kommer I med almindelig bus, kører I ind til Landbrugsskolen. Dette aftales ved booking, så skolehavelederen kan tage imod jer der.

Tilmelding

Tilmedling sker til Kristine Lund

Oplys venligst:
Skole, klassetrin, antal deltagere, kontaktoplysninger (mail og tlf.nr) samt evt. ønsker til tidspunkt og indhold/emner.

Tlf.nr. +45 2544 9200