Gratis

Trolde i skov og krat

Troldetræ

Beskrivelse

Troldene rumsterer i skov, krat og menneskers hoveder! Kom med dybt ind i troldenes skov, ind i troldenes sind og ind i menneskenes fortællinger om troldene.

Aktiviteter

En dag med trolde kan finde sted både i Undallslund, ved Hald og i Hjermind Skov. Vi får altid hale på og bruger dagen som trolde. Vi leger, lærer og bruger kroppen i et magisk univers.

En dag med trolde kan fx indeholde følgende.

- Vi laver troldegymnastik og får pulsen op.
- Vi sporer os ind på trolde. Hvad er en trold? Hvordan ser den ud? Hvad gør den?
- Vi laver troldeansigter af ler på træerne
- Vi hører historien om skovfogedens barn og skiftningen.
- Vi kaster med grankogler efter billeder af nisser, for trolde hader nisser.
- Vi tænder bål og steger nissefingre eller koger troldedrik. Til det skal vi fælde og snitte os en spids pind.
- Vi øver os i at liste lydløst gennem skoven, hvis vi har tid snitter vi en trolde-tryllepind, som gør os usynlige.
- Siddende i skovbunden eller rundt om bålet hører vi historier om trolde. Fx. ”Drengene, der mødte troldene i Hedalskoven”.
- Er vi nær en troldehøj, kan vi lede efter indgangen, men vi må undgå at vække troldefatter, som sover dagen væk.

Forberedelse

Sæt børnene i stemning til at deltage i aktiviteten fx at fortælle dem hvor de skal hen, hvorfor, hvordan og hvad de skal møde. Fortæl dem historier og snak med dem om trolde og skiftninger. Lad børnene tegne trolde, som de tror de ser ud (tag gerne et par tegninger med til naturvejlederen).

En god dag på Naturskolen

 

Efterbehandling

Snak om jeres oplevelser i skoven: Hvad så børnene, hvad hørte de og snak med dem om hvorfor trolde fyldte så meget i menneskers bevidsthed i gamle dage og om, hvor vi ser trolde i dag. Lad børnene tegne en ny tegning af trolde efter de har været i skoven, og tal med dem om eventuelle forskelle på tegningerne før og efter at de har været i skoven.

Formål

For knapt 1000 år siden spredte trolde frygt i Norden. Man var sikker på at skovene vrimlede med farlige, primitive og lodne væsner, som kunne finde på at bytte menneskebørn ud med deres egne ustyrlige unger. Gennem aktiviteter, fortællinger og indlevelse, lærer børnene om trolde. Om deres levevis, deres forhold til skoven og om deres forhold til menneskene.

Pædagogiske mål i forhold til den pædagogiske læreplan 

Natur, udeliv og science  Læringsmiljøet understøtter, at alle børn får konkrete erfaringer med naturen, og at alle børn aktivt undersøger naturfænomener i deres omverden.

Kultur, æstetik og fælleskab - Læringsmiljøet understøtter, at alle børn oplever egne og andres kulturelle bagrunde, normer, traditioner og værdier.

Krop, sanser og bevægelse - Læringsmiljøet understøtter, at alle børn udforsker og eksperimenterer med mange forskellige måder at bruge kroppen på.

Sted
Naturskolen i Undallslund
Kaptajn Undalls Vej 1
8800 Viborg

I kan møde trolde både i Undallslund, på Hald, Ravnsbjergvej 71, 8800 Viborg eller i Hjermind Skov, ca. Ulstrupvej 11, 8850 Bjerringbro. Det præcise mødested kan I aftale med naturvejlederen.