Gratis

Arkæologidag om jernalderen

Kultpladsen på Hvolris Jernalderlandsby

Beskrivelse

Rundvisning og aktiviteter i det arkæologiske område.

Helt unikt ligger den rekonstruerede landsby side om side med de arkæologiske udgravninger på Hvolris. Prøv kræfter med en flig af arkæologens arbejde.

Aktiviteter

Arkæologidagen inviterer eleverne på en rundvisning på Hvolris i det arkæologiske område. På vores kultplads taler vi om fortidens tro, og om hvordan fortidens spor kan ses i landskabet. Derefter besøger vi et af jernalderhusene og taler om nutidens rekonstruktion af fortiden.

Derefter skal eleverne selv forsøge sig som amatørarkæologer i et særligt tilrettelagt ”arkæologisk” udgravningsfelt. Her handler det om præcision og samarbejde. Bagefter skal eleverne stykke resultaterne af deres fælles udgravning sammen til et hele.

Rundvisningen i Hvolris' arkæologiske områder giver eleverne en håndgribelig nærhed til fortiden med spor fra stenalder, bronze- og jernalder. Dette underbygges yderligere gennem vores permanente udstilling af gravgods fra Hvolris. Arkæologidagen giver forståelse for jernalderfolkets levevis for 2000 år siden og for arkæologernes arbejde i dag.

Dagen foregår i det arkæologiske område, i jernalderlandsbyen og ved modtagelsesbygningen. Tilbuddet er særligt velegnet til større elever, især i udskolingen.
I Corona-tiden foregår alle aktiviteter udendørs, så tag varmt tøj og godt fodtøj på. Påklædning efter vejret.

Forberedelse

Da eleverne skal bevæge sig rundt i terrænet og også besøge vores jernalderhuse fordres fornuftigt fodtøj (IKKE sneakers, gummisko og lignende) og varmt tøj.

Husk at tage madpakke med.

Formål

At give eleverne et indblik i arkæologens arbejde, og hvordan fortidens spor kan ses både i det omgivende terræn og ved udgravninger.

At give eleverne indblik i, hvordan fortiden rekonstrueres på baggrund af arkæologiske fund.

At give eleverne forståelse af og indsigt i, hvordan man levede for ca. 2000 år siden.

Eksempler fra Fælles Mål
Historie  - Der arbejdes med kompetenceområdet Kronologi og sammenhæng, hvor eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv.

Kristendom  - Der arbejdes med kompetenceområdet Ikke-kristne religioner og andre livsopfattelser, hvor eleven kan forholde sig til hovedtanker og problemstillinger i de store verdensreligioner og livsopfattelsers oprindelse, historie og nutidige fremtrædelsesformer.

 

Sted
Hvolris Jernalderlandsby
Herredsvejen 135
9632 Møldrup
Undervisningsmateriale

Litteratur om jernalderen.

Tilmelding