Gratis

Fra råvarer til frokost - Føtex Viborg

Beskrivelse

Kom ud og mød en detailslagter i Føtex Viborg og oplev, hvordan de arbejder med mad og madlavningsteknikker.

I dette undervisningsforløb til madkundskab skal eleverne sylte, bage og lave kødpålæg, som skal samles til traditionelle stykker smørrebrød.
På besøget oplever eleverne, hvordan et professionelt køkken fungerer. De ser, hvordan råvarerne bliver behandlet inden de ender i køledisken eller i delikatesseafdelingens montre og stifter bekendtskab med nogle af de karriereveje, man kan vælge, hvis man brænder for at lave mad.

Forløbet egner sig også som valgfag.

OBS: Føtex Viborg har ikke plads til en hel klasse i slagterafdelingen, klassen skal derfor deles op efter aftale med butikken.

 

Aktiviteter

I undervisningsforløbet ”Elementer af smørrebrød” til 4.-9. klasse (kan bruges både i valgfaget og det obligatoriske fag), skal eleverne på virksomhedsbesøg i et professionelt køkken, hvor der arbejder mennesker, der brænder for det håndværk der bruges, når man arbejder med at tilberede fødevarer.

Der lægges op til at eleverne ser/får fortalt om følgende på besøget hos Føtex Viborg:

  • Sylteteknikker og fremstilling syltede rødbeder og agurkesalat.
  • Metoder til hævning af brød, fremstillet surdej, bagt eget rugbrød. 
  • Fremstilling af smør.
  • Fremstilling af mayonnaise.  
  • Anretning af smørrebrød og forskellen til håndmadder.
  • Fremstilling kødpålæg.
Forberedelse

Undervisningsforløbet starter hjemme på skolen, hvor klassens lærer(e) forestår undervisning ud fra vedhæftede plan.
Det fortsætter med et besøg hos Føtex Viborg og afsluttes med undervisning hjemme på skolen.

Det giver eleverne et hands-on indtryk af, hvordan det, de lærer i klassen, hver dag bruges i verden omkring os.

Forløbet er udviklet, så det opfylder Fælles Mål for madkundskab, samt uddannelse og job.

Efterbehandling

Med udgangspunkt i virksomhedsbesøget afsluttes forløbet med et forsøg hjemme på skolen.

Følgende forløb på Gyldendals madkundskabsportal, kunne samtænkes med dette forløb:

Som valgfag:

Formål

Eksempler for Fælles Mål:

Madkundskab

  • Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'madlavning', hvor eleven kan eksperimentere ud fra grundlæggende madlavningsteknikker.
  • Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'madlavning', hvor eleven kan anvende madlavningsteknikker og omsætte idéer i madlavningen.
  • Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'måltid og madkultur', hvor eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår.

Se desuden vedhæftede lærervejledning for færdigheds-/vidensområder og mål.

 

Eksempler på fagformål:

Uddannelse og job

  • Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'personlige valg', hvor eleven kan beskrive sammenhænge mellem personlige mål og uddannelse og job.
  • Der arbejdes indenfor kompetenceområdet 'fra uddannelse til job', hvor eleven kan beskrive sammenhæng mellem uddannelser og job.

Se desuden vedhæftede lærervejledning for færdigheds-/vidensområder og mål.

Sted
Føtex i Viborg
Gravene 37 - 39
8800 Viborg
Undervisningsmateriale

Lærervejledning

Elevark

Tilmelding

Kontakt virksomheden for at aftale besøg:
Elementer af smørrebrød

Eller Bettina Andersen på BEA [at] da [dot] dk.